Азербайджан празнува първата годишнина от Деня на победата

Страната гарантира на жителите на Карабах от арменски произход еднакви права с всички останали граждани

Азербайджан празнува първата годишнина от Деня на победата | StandartNews.com

8 ноември бележи първата годишнина от Деня на победата на Република Азербайджан, съобщиха от посолството на страната.

В резултат на 44-дневната отечествена война, продължила от септември до ноември 2020, Азербайджан приложи четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН (№ 822, 853, 874 и 884), както и решенията и резолюциите на Общото събрание на ООН, Движението на необвързаните страни, ОССЕ, ПАСЕ, НАТО, Европейския парламент и други международни организации, като настоя за пълно, незабавно и безусловно изтегляне на арменските окупационни сили от всички окупирани територии на Азербайджан. Споразумението, подписано от лидерите на Азербайджан и Армения на 10 ноември 2020 г. постави край на продължилия почти три десетилетия въоръжен конфликт между Армения и Азербайджан.

Прилагането на това споразумение гарантира прекратяването на всякакви военни действия, а също и връщането на окупираните райони на Азербайджан. Споразумението съдържа и една важна разпоредба относно завръщането на вътрешно разселените лица и бежанци по домовете им под надзора на Върховния комисариат към ООН за бежанците (ВКБООН).

В документа са заложени клаузи за премахването на всякакви пречки за развитието на икономическите и транспортните връзки в региона, както и гарантирането на безопасно двупосочно движение на хора, превозни средства и товари между Армения и Азербайджан, включително връзката между континентален Азербайджан и принадлежащата му Нахичеванска автономна република.

Това споразумение създаде нова реалност в региона, като същервеменно постави и нова рамка за сътрудничество. И двете страни навлязоха в нов постконфликтен етап, етап на реконструкция и възобновяване, етап на възстановяване на мирното съвместно съществуване. Възникнаха нови възможности за развитие и сътрудничество. За да се гарантира мира и сигурността в освободените територии на Азербайджан, беше създаден Съвместен център за наблюдение от Русия и Турция.

Азербайджан е решен да реинтегрира в политическото, социалното и икономическото си пространство своите граждани от арменски произход, обитаващи азербайджанския регион Карабах, като им гарантира еднакви права и свободи с всички останали азербайджански граждани, независимо от етническата и религиозната  им принадлежност. Солидна правна рамка в това отношение предоставя Конституцията на Република Азербайджан.

Мирното съвместно съществуване на азербайджански и арменски жители в засегнатите от конфликта територии трябва и ще бъде окончателно осигурено на основата на взаимното зачитане на сигурността, етническата и религиозна идентичност в рамките на държавния суверенитет и териториалната цялост на Азербайджан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай