Азаров заплаши протестиращите с репресии

Азаров заплаши протестиращите с репресии | StandartNews.com

Киев. Министър-председателят на Украйна предупреди протестиращите, които се опитват да блокират правителствени сгради в сряда, че ще бъдат наказани за всички "незаконни действия".

Азаров предупреди, че западните области на Украйна може да получат по-малко финансиране от държавния бюджет, поради прекратяването на работата в областните администрации вследствие на протестите на привържениците на евроинтеграцията, предаде Обозреватель.

Азаров подчерта, че за да бъдат осъществени безпроблемно изчисленията за новата бюджетна година, но местните органи на властта трябва да вземат съответните решения още сега, а някои от тях не работят, понеже са се присъединили към протестите на привържениците на евроинтеграцията.

Киевски студенти са разрушили загражденията около украинското министерство на образованието и са блокирали сградата, съобщава УНН.

Основно искане на демонстрантите е оставката на министъра на образованието и науката Дмитрий Табачник. Студентите се оплакват, че в учебните заведения ги заплашват с изключване поради участие в митинги.

Заместник-министърът на образованието и науката Евгений Сулим е разговарял със студентите и ги е уверил, че няма да бъдат предприемани никакви действия срещу участници в демонстрации на привърженици на евроинтеграцията.

В същото време, украйнска официална делегация е на посещение в Москва в опит да получи финансова инжекция от Русия.

Посрещайки украинската делегация, руският министър-председател Дмитрий Медведев заяви, че на Украйна е необходимо "стабилност и ред". Това са първите разговори на високо равнище между двете страни, след като Киев се изтегли от планираната търговия съюз с Европейския съюз.

Украинската полиция е открила 53 наказателни производства по отношение на демонстранти, подкрепящи евроинтеграцията.

„Общо от 30 ноември до 3 декември тази година в Единния регистър на досъдебните разследвания са внесени 53 събития. В хода на разследванията на тези производства в установено, че всички тези правонарушения са се случвали главно около административни сгради- Украинския дом, Дома на профсъюзите, Киевската градска администрация и паметника на Ленин. Правонарушителите са задържани най-често за хулиганство, съпротива, заплаха или насилие по отношение на сътрудниците на полицията както и причиняване на лека телесна повреда", се посочва в прессъобщение на украинското министерство на вътрешните работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай