Фурор! Австрийският президент със силни думи за България

Притеснен съм за репутацията на Австрия пред европейските ни партньори, каза още Белен

Фурор! Австрийският президент със силни думи за България | StandartNews.com

"Румъния и България изпълняват критериите за присъединяване към Шенген. Притеснен съм за репутацията на Австрия пред европейските ни партньори", е заявил австрийският президент Александър ван дер Белен в разговор с постоянния представител на ЕС в Австрия Мартин Зелмайер. За разговора съобщава австрийският "Клайне Цайтунг", който разполага със запис от срещата между двамата. 

ВИЖ ОЩЕ: Президентът с добра новина за Шенген

"Разбира се, трябва да знаем кой влиза в ЕС и Австрия, кой търси убежище. И, разбира се, ЕС трябва да контролира външните си граници", е казал Ван дер Белен. 

Но според него София и Букурещ отговарят на критериите. На мнение е, че блокирането на членството в Шенген дава и лош сигнал към болногледачите от двете държави. 

"Когато казваме на тези хора: "Не сте добре дошли", това ще доведе до развитие, което ще има отрицателни последици за хората, нуждаещи се от грижи в Австрия, и техните семейства", твърди Александър ван дер Белен, цитиран от DW.

Зелмайер от своя страна казва, че присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство "ще повиши допълнително сигурността, тъй като тогава външната граница на тези страни ще се разглежда като обща граница на ЕС". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай