Президентът с добра новина за Шенген

Румен Радев коментира и заличаването на българския клуб в Битоля

Президентът с добра новина за Шенген | StandartNews.com

България не се е отказала от Планът за справедлив преход. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Служебното правителство не се е отказало от Плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим", каза Радев, предаде БНТ.

ВИЖ ОЩЕ: Радев с ключови думи в Брюксел! Решението за Украйна

Президентът заяви, че е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени. Той подчерта, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

Радев определи решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като израз на безсилие и паника.

"Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай