Асад иска трети мандат, не вярва в мирната конференция

Асад иска трети мандат, не вярва в мирната конференция | StandartNews.com

Дамаск. Сирийският президент Башар ал-Асад иска да се кандидатира за трети мандат, обяви самият той в телевизионно интервю вчера. Той изрази съмнение, че планираната за следващия месец мирна конференция ще бъде успешна. Асад не смята, че разговорите могат да прекратят гражданската война в Сирия.

Западните и арабските страни се надяват мирната конференция да доведе до неговата оставка, но президентът има намерение да се кандидатира на редовните избори през 2014 г. "Аз лично не виждам пречки да бъда номиниран", заяви той пред сирийската телевизия Ал Маядийн.

Държавният секетар на САЩ Джон Кери коментира, че всеки опит на Асад да бъде преизбран ще задълбочи гражданската война в Сирия. Кери настоява за провеждането на мирната конференция в Женева през ноември. Международният дипломатически представител за Сирия Лакдар Брахими е казал, че датата на конференцията не е уговорена официално, но председателят на Арабската лига Набил Ел Араби съобщи, че Женева 2 ще се проведе на 23 ноември. По думите на Кери, ще бъде трудно съюзникът на Асад Иран да играе конструктивна роля в мирните преговори. Той вижда, че Иран няма желание да участва в името на диалога. Според държавния секретар на САЩ се налага Иран да подкрепи идеята за преходно правителство. 

Армията на Башар ал-Асад напоследък бележи победи срещу бунтовниците, което го кара да се чувства уверен. По думите му, групите на опозицията, поканени на преговорите, представляват чужди на Сирия сили. Той критикува Катар, Турция, Саудитска Арабия, САЩ и сирийските Мюсюлмански братя, които описа като терористична групировка. 

Асад наследи властта от баща си през 2000 г., като на последвалите избори нямаше опонент, който да се кандидатира срещу него. Уличните протести от Арабската пролет през 2011 г. бяха потушени със сила, което предизвика бунтове и гражданска война. От началото на конфликтите над 100 000 души са били убити, а милиони са прогонени от домовете си. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай