Армията на Асад си върна Палмира (ОБЗОР)

Армията на Асад си върна Палмира (ОБЗОР) | StandartNews.com

Над 400 джихадисти убити, Путин поздрави сирийския президент

Армията на президента Башар Асад си отвоюва древния град Палмира от терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи сирийската държавна телевизия. Това е едно от най-големите поражения за джихадистите, които завзеха пустинния град през май миналата година.

Телевизията цитира военен източник, който казва, че армията и присъдружните й паравоенни формирования са поели "пълен контрол над град Палмира". Сирийският център за наблюдение на човешките права уточнява, че още имало стрелба в източната част, но почти всички джихадисти се изтеглили и отстъпили на изток, оставяйки града под контрола на армията. За правителствените сили възвръщането на контрола върху Палмира след триседмична офанзива, подкрепена от интензивни руски въздушни удари, отваря голям фронт за настъпление към сирийската пустиня на изток, както и на юг чак до иракската граница, към крепостите на ИД в Дейр ез Зор и Ракка.

Според директора на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдулрахман 400 джихадисти са загинали в битката за Палмира.

Руският президент Владимир Путин поздрави по телефона Асад за отвоюването на града и прогонването на терористите, съобщи Кремъл. Той отбеляза важността на съхраняването на този уникален исторически град за световната култура и още веднъж подчерта, че "въпреки извеждането на основната част от руския военен контингент от Сирия Русия ще помага на сирийските власти в борбата с тероризма и за освобождаването на своята земя от екстремистките групировки".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай