Армията иска от Янукович спешни мерки

Военните за пръв път се намесиха в конфликта в страната

Армията иска от  Янукович спешни мерки | StandartNews.com

Киев. Украинската армия за пръв път се намеси вчера в продължаващия два месеца конфликт в Украйна между протестиращи и опозиция, като призова президента Виктор Янукович да вземе спешни мерки за стабилизирането на ситуацията. Военните предупредиха, че може да се стигне до разцепление на страната.

"Военните и служителите в министерството на отбраната призоваха върховния главнокомандващ въоръжените сили да вземе спешни мерки в рамките на действащото законодателство за стабилизирането на обстановката в страната", обхваната от два месеца от безпрецедентни антиправителствени протести, се казва в изявление, публикувано на сайта на министерството на отбраната. "Военните и служителите в министерството на отбраната смятат за недопустимо щурмуването на обществени сгради и опитите да се пречи на властите да изпълняват задълженията си и предупреждават, че ескалирането на протеста заплашва териториалната цялост" на Украйна, се посочва още в комюникето.

Това е първият случай, когато украинската армия коментира публично кризата в страната. На 27 януари министърът на отбраната на Павло Лебедев заяви, че армията няма да се намесва в конфликтната ситуация и не възнамерява да взема участие в нейното разрешаване. Тогава Лебедев нарече провокация призивите на някои политици да се привлече армията в разрешаването на политическата криза.

Президентът подписа закона за амнистията

Президентът на Украйна Виктор Янукович, който е в болнични, подписа закона за амнистия за участниците в антиправителствените протести, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на поместено съобщение на сайта на президентството. Приетият на 29 януари от Върховната рада закон бе изготвен от президентския представител в парламента Юрий Мирошниченко. Тестовете му предвиждат амнистия за всички участници в масовите протести, без извършителите на тежки престъпления. За да влезе в сила амнистията, пред демонстрантите са поставени три предусловия - в срок от 15 дни да освободят всички окупирани от тях административни сгради, да напуснат киевската улица "Грушевски" и да премахнат барикадите по всички улици и шосета в украинските градове. Завчера опозиционните лидери Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок заявиха в съвместна декларация, че законът е бил приет с помощта на "шантаж, натиск, фалшификации и измама". А демонстрантите в Киев и други градове не дадоха знак, че възнамеряват да изпълнят условията, предаде ИТАР-ТАСС. Междувременно стана ясно, че Виктор Янукович е в болница с висока температура, но продължава работа, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на депутатката от управляващата Партия на регионите Анна Герман. Когато бил хоспитализиран в четвъртък вечер, Янукович бил с 39 градуса температура. Когато бил извикан за спешни кризисни разговори в парламента, той обаче дошъл, след което се върнал в болница, където се намираше и вчера. Според едни съобщения държавният глава страда от остро вирусно заболяване, според други е получил кръвоизлив.

Кери си говори с опозицията

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е провел телеконференция с лидерите на украинската опозиция, съобщи говорителката на Държавния департамент Джен Псаки, цитирана от ИТАР-ТАСС. Кери приветствал напредъка в преговорите в Украйна между управляващи и опозиция и по-конкретно от отмяната на антипротестните закони и оставката на правителството. Държавният секретар на САЩ е разговарял с шестима лидери на украинската опозиция, посочи Псаки, но не уточни с кои точно. Вчера стана ясно, че американският помощник държавен секретар Виктория Нюланд ще посети за втори път Украйна. Един от украинските опозиционни водачи, Виталий Кличко, се е срещнал със специалния представител на ООН Робърт Сери и с Хелга Шмид, заместника на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, предаде още ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на неговата партия УДАР. Те са обсъдили ситуацията в Украйна и евентуалното участие на ООН и ЕС в търсенето на изход от кризата. По-рано Сери се е срещнал с президента Виктор Янукович и изпълняващия длъжността премиер Сергий Арбузов.

Аштън: Пуснете задържаните

Събитията в Украйна продължават да привличат вниманието на Европа, която следи внимателно развитието им. Френският президент Франсоа Оланд определи ситуацията в Украйна като тежка и призова за най-голяма бдителност, предаде АФП. Украинските власти трябва да прекратят репресиите, тъй като демонстрациите са мирни, подчерта Оланд след среща в Париж с полския премиер Доналд Туск. Той призова за възобновяване на диалога между управляващи и опозиция в бившата съветска република, както и да се работи за успокояване на обстановката в страната. Европейският съюз трябва да помогне в този толкова труден период на Украйна да възстанови своята икономика, призова Оланд. Той припомни, че предложението към бившата съветска република да подпише споразумение за асоцииране с ЕС все още е валидно.

Главната задача днес е да бъде избегнат "черен, драматичен сценарий" в Украйна, заяви Доналд Туск. В явен намек за, според него, натиска от страна на Русия той призова да бъде оказана помощ на Украйна, за да може тя да вземе суверенни решения, да поеме по пътя на реформите и да изпълни европейските критерии. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън от своя страна изрази възмущението си след изявленията на украински активист, противник на режима, който разказа, че е бил отвлечен и измъчван една седмица. "Ужасена съм от явните данни за продължително мъчение и жестокото отношение" към много активния украински опозиционер на президента Виктор Янукович Дмитро Булатов, написа Аштън в комюнике. Аштън свърза случая с Булатов с този на активиста Юрий Вербитски, чието тяло със следи от мъчение беше открито в гора на 22 януари. "Всички тези актове са недопустими и трябва незабавно да бъдат прекратени", заяви Аштън. Тя поиска от украинските власти "да вземат необходимите мерки, за да поправят настоящата атмосфера на сплашване и безнаказаност, която позволява подобни актове да се случват". "Всички незаконно задържани хора трябва да бъдат освободени и отговорните лица за тези незаконни актове да бъдат дадени под съд", настоя Аштън.

Бившият премиер избяга във Виена

Бившият украински премиер Микола Азаров се намира във Виена, откакто подаде оставка във вторник, предаде АФП, като цитира австрийския в. "Кроне". Азаров е напуснал Киев няколко часа след като си оттегли оставката в разгара на политическата криза в Украйна. Засега нито украинското посолство във Виена, нито австрийското правителство не са потвърдили информациите на вестника. Азаров е пристигнал с частния си самолет в австрийската столица, където вече се намирали членове на неговото семейство. Бившият премиер смятал да остане там дълго време, твърди изданието, като цитира приближени на Азаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай