Арести в Турция на близки на ПКК

Арести в Турция на близки на ПКК | StandartNews.com

Задържани са заради постове в Туитър, единият с потребителско име "Анатоли Тодоров"

За първи арести във връзка с кървавите атентати в Анкара, при които загинаха близо сто души, съобщиха днес турските медии.

Задържани са двама предполагаеми членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), които пуснали съобщения в Туитър за предстоящите атаки, преди те да се случат. Според "Хюриет" двамата мъже, чиито имена не се съобщават, са арестувани във връзка с акаунт в Туитър под име @MrBereday, откъдето дошло съобщение "Бомба ще избухне в Анкара", както и "Какво ще стане, ако ИД взриви бомба в Анкара". Според други източници става въпрос и за още два акаунта, единият от които наподобява българско име @AnatolyTodorov и @GoranMetsayan. Предполага се, че арестуваните са свързани с ПКК. Ерхан О., роден в Диарбекир, е бил задържан и преди заради участие в атаки на ПКК. Мехмет П., роден в Суруч, се твърди, че е работил онлайн за кюрдите. Ерхан влизал в акаунта от мобилен телефон, регистриран на името на негов роднина. Мехмет пък се опитал да се кандидатира на изборите през юни, но не стигнал до номинация. Полицията откри и друга следа - на мястото на атентата е открита лична карта, която вероятно е на един от двамата извършители. Според медиите един от нападателите е бил в списъка на турското разузнаване за потенциални атентатори самоубийци. Взети са ДНК проби от роднини на 21 души, които наскоро са влезли в редиците на "Ислямска държава".

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че е възможно и "Ислямска държава", и ПКК да са играли роля в организирането на атентата. Междувременно трима високопоставени полицейски ръководители били уволнени заради двойния атентат. От длъжност са отстранени ръководителят на полицията в Анкара, както и двама служители, отговарящи за разузнаването и обществената сигурност в областта. Мотиви за уволненията са допуснати пропуски в сигурността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай