Апокалипсис сега: 13 000 нахлуват в Словения (ВИДЕО)

Апокалипсис сега: 13 000 нахлуват в Словения (ВИДЕО) | StandartNews.com

Истинско нашествие от бежанци преживя Словения, където само за денонощие влязоха близо 13 000 имигранти, предаде АФП. Словенското правителство излъчи нощни кадри, на които се вижда как хиляди нахлуват от съседна Хърватия и безконтролно тичат по улиците на първото населено място, до което стигат.

Мигрантите са били инструктирани от хърватските граничари откъде да минат през река Сутла, твърдят словенските власти. Местната полиция съобщи, че за 24 часа в страната са дошли над 12 600 мигранти, което е рекорд, надминаващ дори числеността на мигрантите в Унгария по време на пика на кризата през септември. Словения поиска от страните членки на ЕС допълнителни полицейски сили, които да помогнат при наплива от прииждащи от Хърватия мигранти.

Междувременно мигранти се биха с полицията на сръбската граница, а мъж бе намушкан при подобен инцидент на словенската граница, предаде АП. Австрийската железница пък преустанови движението близо до главния граничен пункт със Словения, за да не застрашава мигрантите, които са близо до релсите. Това бе сторено, след като австрийската полиция премахна завчера бариерите на място на събиране на мигранти край ГКПП Шпилфелд, за да снижат нарастващото напрежение заради голямото струпване на хора, което може да доведе до насилие.

ООН от своя страна обвини властите в Чехия в "системно" нарушаване на правата на бежанците и имигрантите. Прага държи мигрантите в "унизителни" условия в период до 90 дни, изтъкна ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай