Анкара извива ръцете на Брюксел за бежанците (ОБЗОР)

Анкара извива ръцете на Брюксел за бежанците (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ако визовият режим не падне, късаме договора, заплаши премиерът Давутоглу

Анкара предупреди ЕС, че ще прекрати изпълнението на споразумението по бежанската криза, ако Брюксел не спази обещанието си да предостави безвизов режим за турските граждани през юни. "Турция е сериозен събеседник. Тя прави каквото е обещала и няма да позволи отстъпления при прилагането на това, което е било обещано", заяви премиерът Ахмет Давутоглу, цитиран от в. "Хюриет", когато бе запитан да коментира информациите, намекващи, че ЕС смята да въведе ограничения на сделката с Турция по отношение на перспективите за безвизово пътуване.

"Това е двустранно споразумение. Ако ЕС не може да предприеме необходимите стъпки, тогава, разбира се, не може да се очаква от Турция да предприеме тези стъпки", добави той на отпътуване за Страсбург, където говори пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Турция е задължена да спази всички изисквания на ЕС, за да получи либерализация на визовия режим, а критериите "няма да се разводняват", категоричен бе вчера председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. "Тя трябва да изпълни всички оставащи условия, за да може комисията да приеме предложение (за отмяна на визовия режим)", увери Юнкер пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Брюксел постави 72 условия на Анкара за получаване на безвизов режим. Последният доклад по прогреса на Турция показва, че 19 от тях са изпълнени, а други са в процес на изпълнение. Сред проблемните е условието Анкара да премахне всички визови режими за европейски граждани без оглед на тяхната националност. Сега гражданите на 9 държави членки на ЕС имат нужда от виза, за да посетят страната, а въпросът за кипърците е най-деликатен и неподлежащ на преговори, защото Турция не признава Кипър.

ЕС се нуждае от нас повече, отколкото ние от него, заяви пък турският президент Реджеп Ердоган в Анкара и също така осъди доклада на Европейския парламент, който остро критикува състоянието на законността в Турция. Ердоган нападна доклада и заради това, че не отдал заслуженото на Анкара за приютяването на 2,7 млн. сирийски бежанци "Погрижихме се три милиона души да не притесняват европейците. Има ли нещо за това в доклада?", попита той.

"Във време, когато отношенията ни с ЕС са в позитивна фаза спрямо мигрантите, е провокативно да се излиза с такъв доклад", добави президентът на Турция.

ЕК отпусна още 110 млн. евро на Турция

ЕК отпусна допълнителна помощ от 110 млн. евро за бежанците, депортирани от гръцките острови в Турция. 60 млн. ще покрият нуждите от храна, здравни грижи и настаняване на над 1000 души. 50 млн. отиват в помощ на останалите бежанци в страната. По-рано Анкара изрази опасения, че няма достатъчно съоръжения за настаняване, където да бъдат приютявани имигрантите, депортирани от Гърция, както предвижда сделката с ЕС.

ЕК сметна, че с тези средства общата помощ за бежанците в Турция ще стане 187 млн. евро. До 2018 г. на Анкара ще бъдат дадени общо 3 млрд. евро, а след изчерпването им таванът на европейската помощ ще бъде повишен до 6 млрд.

Меркел: Ислямът не е опасност

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли твърденията на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", че ислямът е несъвместим с германската конституция и е опасност за страната, предаде ДПА.

Канцлерът каза, че "в огромното си мнозинство мюсюлманите практикуват религията си в рамките на конституцията. Ако това не е така, то органите по сигурността ще решат дали да поставят под наблюдение тези, за които има някакви съмнения", заяви Меркел.

Междувременно министерството на външните работи на Германия публикува препоръки към немските туристи в Турция, съветвайки ги да се въздържат от невнимателни изказвания по адрес на местните власти и президента Реджеп Ердоган.

ЕС помага на Либия да пази границите

Европейският съюз ще помага на Либия в областта на сигурността, опазването на границите и управлението на миграцията, съобщи в. "Гардиън". Решението е в отговор на молбата на либийското правителство за помощ с борбата с джихадистката групировка "Ислямска държава" и възстановяване на реда в страната.

Не става ясно обаче под каква форма ще е помощта. От Брюксел не уточняват дали ще бъдат изпратени европейски сили на либийска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай