Анализатор смрази Запада с тези думи за Путин

Какво следва

Анализатор смрази Запада с тези думи за Путин | StandartNews.com

Експертът по сигурност и разузнаване от Бъкингамския университет проф. Антъни Глийс сподели за в-к „Мирър“, че перспективите пред руския президент Владимир Путин през 2024 г. са добри, което означава, че не са толкова добри за „останалия свободен и демократичен свят“.

Според него западните общества в момента не предприемат нищо, за да откажат Путин от амбициите му да възстанови модела на Съветския съюз. Проф. Глийс смята, че единственият начин да се спре войната на руския президент е да се удовлетворят призивите на Володимир Зеленски за допълнителна военна помощ, за да може контраофанзивата на украинската армия да се увенчае с успех.

Би било катастрофално, ако позволим на Путин да продължи с това насилие, защото успее ли да изпълни мисията си в Украйна, тогава ще прояви апетит и към държави-членки на НАТО – не само прибалтийските страни, но също и Полша, Унгария и Румъния, смята проф. Глийс.

По думите му мечтата на Путин и на неговото обкръжение е да се възстанови териториалната цялост на Съветския съюз.

„Това е крайната цел, към която се стреми Кремъл и аз нямам никакви съмнения, че такива са намеренията и на самия Путин. Дали обаче разполага с достатъчно войници? Дали разполага с достатъчно оръжия? Не знам. Но със сигурност е решен да го направи“, допълни още преподавателят от Бъкингамския университет.

Проф. Глийс е убеден, че Западът, от своя страна, разполага с нужните оръжия, с които да подпомогне украиската армия в опитите ѝ да отблъсне руската агресия, но отбелязва, че у него „липсва решителност“ да сложи край на конфликта.

Това би било най-добрата ни политика, за да сме сигурни, че Зеленски ще спечели (войната) – като му осигурим всичко, от което има нужда, и да му окажем подкрепа във всеки един възможен аспект, допълни експертът.

Глийс смята, че Путин е един от големите печеливши от войната, предизвикана от терористите на „Хамас“ в Газа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иванов
преди 3 месеца

Бла, Бла... Украйна винаги е била част от руското пространство и никога това не е било друго. Какво може да се очаква от Путин? Единствено да се опита да възстанови историческата справедливост. И не Зеленски, нито САЩ или НАТО не могат да се противопоставят. Защо Путин не превзе Киев? Беше на крачка, както каза Пригожин. Просто това е война на изтощение. Запада, вече лишен от евтини въглеводороди, след няколко години ще стане неконкурентноспособен на Китай, който разширява връзките си с Русия. Далновидността на това мнение изрази Ердоган, който дори не споменава за преговорите на Турция с ЕС, но е депозирал молба за членство в БРИКС. Запада се прави на монолитен, но забравя, че България е орисана да е все на губещата страна, след Сръбско - Българската война.

Откажи