Amnesty обвини Йордания, че не приема бежанци от Сирия

Абдулла II: Йордания може да предприеме мерки за защитата на своите поданици

Amnesty обвини Йордания, че не приема бежанци от Сирия | StandartNews.com

Амман. Amnesty International призова световните лидери да окажат натиск над Йордания и други страни-домакини на сирийските бежанци да прекратят граничните ограничения за тези, които бягат от конфликта, предаде АФП.

В нов доклад , Amnesty подчертава трудностите, пред които са изправени хората , които се опитват да избягат от конфликта в Сирия в съседни страни, главно в Йордания.

Малкото царство е приютило повече от 500 000 сирийски бежанци, включително 120 000 в северния лагер Заатари близо до границата (на снимката).

"Недопустимо е, че на десетки хора от Сирия, включително семейства с малки деца, които търсят убежище от сраженията, им се отказва достъп до съседните страни", заяви Филип Лутер, директор на Amnesty за Близкия Изток и Северна Африка.

Повече от 115 000 души са били убити, а над 2,1 милиона принудени да избягат - най-вече в Йордания, Ливан, Турция, Ирак и Египет - след избухването на конфликта по време на репресиите срещу протестите, които започнаха през март 2011 г. срещу президента Башар ал-Асад.

Организацията на обединените нации твърди, че общият брой на бежанците се очаква да нарастне до 3,5 милиона до края на годината, а близо седем милиона души ще се нуждаят от помощ в Сирия тази година.

Въпреки изявленията на властите, че границата е останало отворено за тези, които бягат от конфликта, базираната в Лондон организация заяви, че изследванията показват, че стотици са лишени от достъп до Йордания.

"Това включва палестинските бежанци от Сирия, хора, които нямат документи за самоличност, и иракски бежанци, които живеят в Сирия", се казва в доклада.

Йордания многократно призова за повече международна помощ, Растящият бежански наплив е поставил огромна тежест върху вече пренатоварените водни ресурси, а безработните йорданците са изправени пред силна конкуренция от сирийците за работни места.

Кралят на Йордания Абдулла II заяви в неделя, че напливът от стотици хиляди сирийски бежанци изчерпва оскъдните ресурси на Йордания и призова международната общност за помощ за справянето с този проблем.

"В момента Йордания е приютила 600 000 сирийски бежанци – проблем, който изчерпва вече ограничените ни ресурси и подлага на огромен натиск нашата инфраструктура", каза кралят в своята реч пред парламента.

"Ако международната общност не предприеме бързи мерки, за да ни помогне да понесем товара от сирийската криза, Йордания може да предприеме мерки за защитата на своите поданици", добави той, без да уточни за какви мерки става дума.

Монархът каза, че след началото на конфликта в Сирия Йордания е спазвала политика на подкрепа за международно решение, което запазва единността и териториалния интегритет на разтърсваната от война страна, както и сигурността в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай