Алжирският коз на Осама окървави Париж

Алжирският коз на Осама окървави Париж | StandartNews.com

Братята Куаши мечтаели за атентат още преди 10 г.

Завещанията на тримата терористи от Париж - братята Шериф и Саид Куаши и Амеди Кулибали, предизвикаха объркване сред спецовете по сигурността. В предсмъртното си видео Амеди Кулибали, който уби полицай и четирима души в еврейска бакалия, заяви, че е извършил нападенията по команда на "Ислямска държава" в Ирак и Леванта (ИДИЛ) и се закле във вярност на нейния халиф Абу Бакр ал Багдади.

По същото време единият от братята Куаши, които убиха 12 души в "Шарли Ебдо", заяви в интервю по телефона, че тяхната операция е планирана и финансирана от "Ал Кайда" в Йемен (известна като "Ал Кайда" на Арабския полуостров - АКАП). Шериф твърди, че през 2011 г. е посетил Йемен, където се е срещнал с лично шейх Ануар ал Авляки, убит два месеца по-късно от американски безпилотен самолет.
Дни по-късно

АКАП официално пое отговорността

и обяви, че атаката е наредена лично от Айман ал Зауахири в съответствие със заветите на основателя на "Ал Кайда" Осама бен Ладен.

Атентатите бяха приветствани и от дъщерните организации на "глобалния джихад" - "Ал Кайда в Ислямски Магреб" (Северна Африка), "Ал Шабааб" (Сомалия), "Ал Мурабитун" (Северно Мали), "Вилайат Дагестан" - крило на "Емират Кавказ", а също и Джамаат ул Ахрар от пакистанските талибани.
ИДИЛ също приветства масовите убийства, без да изпада в излишни подробности. Експертите почти изключват вероятността за съвместна операция между ИДИЛ и АКАП заради тежките им спорове. През 2013 г. самозваният халиф отхвърли върховенството на шейха на "Ал Кайда" и отказа да се подчинява на неговите заповеди - да се бие само в Ирак и да остави джихада в Сирия под контрола на Фронта "Ал Нусра". Вместо това Ал Багдади превзе обширни части от Сирия и Ирак, прие редица клетви за вярност от полеви командири и заплаши съперниците си, че скоро ще разпростре халифата си и върху Арабския полуостров. Напоследък между двете водещи джихадистки организации липсва пряка организационна връзка, въпреки че изповядват сходни ценности и цели.
"Ню Йорк Таймс" заключава, че братята Куаши и Кулибали

са провели две различни операции

- на АКАП и ИДИЛ, синхронизирани във времето, благодарение на личното им приятелство, а не по указания на военните командвания.

При всички положения обаче алжирската следа може да се проследи до няколкото хиляди доброволци от Магреба, воювали в "муджахидинския интернационал" на Бен Ладен в Афганистан през 80-те. Именно ветераните от джихада основават всички местни терористични групи, чиито питомци осъществиха "Европейския 11 септември". Шериф Куаши и Амеди Кулибали се запознават в затвора "Фльори-Мергоа" през 2005 г., когато единият лежи след плах опит да замине на джихад в Ирак, а другият заради въоръжен обир. Преди това братята Куаши, израсли в сиропиталища и препитаващи се с временна заетост и социални помощи, са обърнати в салафитския войнствен ислям от полуграмотния имам Фарид Бенету, служещ в джамията "Адауа" в Париж. Алжирецът Бенету няма религиозно образование, но е поддържал връзки със Салафитската група за молитви и борба, която по-късно ще вземе запазената марка "Ал Кайда в Ислямски Магреб". Според полицейски доклади Бенету основава групата "Бют - Шомон" от двайсетина североафрикански младежи, част от които загиват в Ирак, други са арестувани у дома, а трети и днес се бият във Близкия изток.

През 2003 г. в джамията и в жилището на Фарид Бенету неговите питомци обсъждали планове за самоубийствени атентати - включително взривяване с камион бомба в американска военна база в Ирак. "Шериф не спираше да говори за еврейски магазини,

за нападения над евреите на улицата

Той бе обсебен от идеята за атака някъде във Франция", признал пред следствието друг член на "Бют Шомон" - Тамер Бушнак. След като имамът не се съгласява, Куаши решава да замине за Ирак.

В затвора аматьорът джихадист Куаши и дребният крадец Кулибали попадат на нов салафитски гуру - лейтенанта от "Ал Кайда" - Джамел Бехал. Бехал, също алжирец, лежи заради план да се самовзриви в посолството на САЩ в Париж. Той е ветеран от Афганистан, обучен във военните лагери на Бен Ладен и примерен слушател на екстремистките шейхове Абу Катада и Абу Хамза в Лондон. Представител е на крайно екстремисткото крило Такфир-уал-хиджра, в което на младини и членувал и Зауахири.

Такфиристите, покрай другото, измислят тактиката на прикриването - те освобождават бъдещите шахиди от задължението да спазват шариатските правила с цел да заблудят полицията и да останат незабележими в "неверническото общество". Затова и братята Куаши, и Кулибали не изпъкват като ревностни вярващи и потенциални смъртници -

не носят бради, пушат и пият

обличат се по западна мода, посещават барове и футболни мачове.
В затвора Бехал успява да промие мозъците на стотици младежи, заради което през последните години е държан неотклонно в единична килия. През 2009 г. Куаши и Кулибали са освободени от затвора, Бехал е поставен от полицията под наблюдение в хотел в провинциалния град Мурат. Тримата провеждат няколко срещи там, след което службите разбират за нова конспирация. Съзаклятниците смятат да освободят алжиреца Смейн Айт Али Белкачем от Въоръжената ислямска група, който излежава доживотна присъда заради взривяването на парижкото метро през 1995 г. Тримата са арестувани, като Бехал е осъден на 10 г., Кулибали също получава малка присъда и излиза през лятото на 2014 г., а срещу Шериф не са намерени достатъчно доказателства.

Френските служби смятат, че през 2011 г. Шериф е бил в Йемен с паспорта на брат си. Там е получил военно обучение в лагер на АКАП, наставления от шейх Авляки за операцията и 20 000 долара. По всичко личи, че операцията е планирана още в периода 2010-11 г., а през последните 3 г. братята са водели тих провинциален живот, което подбудило контратерористичните служби да свалят наблюдението от тях в средата на 2014 г.

"Операция Саможертва" в лаптопа на Шериф

Ако полицията през 2010 г. бе обърнала повече внимание на откритите в лаптопа на Шериф Куаши материали, може би нямаше да изпусне убийците. В компютъра има писания, които ясно загатват за бъдещите му намерения. В документ, озаглавен "Операция Саможертва", се препоръчва на шахида да нахлуе директно в укреплението на противника и да започне прицелна стрелба, без да е подготвил план за бягство. "Целта е да се убият колкото се може повече врагове. Твърде е вероятно при операцията извършителят също да умре". Инструкциите и почеркът съвпадат и с план-програмата "Керванът на мъчениците", публикувана от Военния комитет на АКАП през 2011 г. Целта е да се наберат джихадисти на свободна практика, които сами проучват мишени и подготвят нападенията си, шейховете осигуряват начално обучение. Атентаторите изпращат предложенията си до Военния комитет, който ги одобрява предварително и заплаща. Новият модел е джихад на свободна практика със солови изпълнители, а репертоарът от цели включва публични фигури, открито враждебни към исляма, икономически цели - борси, пазари и компании, военни академии и казарми, западни медии.

Абсолютно същият почерк като при "Шарли Ебдо" носи разстрелът на евреи, включително и деца в Тулуза, извършени от Мохамед Мера през 2012 г., както и четворното убийството в еврейския музей в Брюксел през 2014 г. - дело на друг френски алжирец - Мехди Немуш. Разбитата преди дни клетка на ИДИЛ в Белгия, при чието обезвреждане бяха убити двама джихадисти, е планирала същите кланета - отвличане на рейс с еврейски ученици, публични екзекуции над полицаи и съдии, престрелки до смърт с органите на реда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай