"Ал Кайда" удря с невидим експлозив

Накисват дрехите в течност, после ги гърмят с кибритена клечка

"Ал Кайда" удря с невидим експлозив | StandartNews.com

Терористичната мрежа "Ал Кайда" е разработила ново поколение течни експлозиви, които могат да се използват за сваляне на самолети и засега не могат да бъдат засечени от системите за сигурност. Това алармират източници от американското разузнаване, запознати с последните данни за дейността на организацията, цитирани от в. "Дейли мейл".

Новият експлозив е в течно състояние и се образува от смесване на лесно достъпни химикали. Дрехите на терористите се накисват в субстанцията, а като изсъхнат, лесно могат да бъдат взривени само с кибритена клечка. На борда на самолетите е разрешено да се носи кибрит или запалка, така че терористите имат всички условия за подобна атака. Така на камикадзетата няма да се налага да смесват течности в самолета, а засъхналият експлозив по дрехите е незабележим за радарите. Британският експерт по експлозиви Сидни Алфорд потвърждава, че такива експлозиви могат да бъдат създадени с леснодостъпни материали. Според него обаче ефективността им е съмнителна, тъй като дрехите ще намалят действието им.

Смята се, че изобретател на новите експлозиви е "главният пиротехник" на терористите Ибрахим ал Асири от "Ал Кайда на Арабския полуостров". Той е автор и на бомбата, открита в бельото на атентатора при разкрития опит за взривяване на американски самолет на Коледа през 2009 година. Според други източници Асири разработва и бомби, които се зашиват под кожата на терористите.

Дрон уби 7 терористи в Йемен

При атака на американски безпилотен самолет /дрон/ в Йемен са убити още 7 бойци от Ал Кайда, съобщи АФП. В град Насаб били улучени два автомобили, в които пътували терористите. След тази пета от 28 юли насам атака в Йемен са ликвидирани общо 24 заподозрeни терористи. Действащата в Йемен структура на Ал Кайда АКАП е най-добре организираната и функционираща дъщерна организация на терористичната мрежа. Неин лидер е Насър ал-Уахайши. Според властите в йеменската столица Сана убитите 25 членове на АНКАБ са планирали терористични нападения по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Властите бяха обявили награда от 5 млн. реала (23 000 долара) за информация, която би довела до задържането на всеки един от тези терористи.

Планирали да вдигнат във въздуха нефтопроводи

Йеменските сили за сигурност са предотвратили план на Ал Кайда за превземането на ключови петролни и газови обекти, включително и експортни морски терминали, предаде Ройтерс в сряда. Освен съоръженията за износ на гориво терористите възнамерявали да превземат и редица градове на страната, включително столицата на източна провинция, съобщи правителствен представител. Според медийния съветник на премиера Мухамад Салим Басиндауа планът е предвиждал съоръженията да бъдат превзети от десетки бойци на Ал Кайда, облечени в униформи на йеменската армия. Те трябвало да щурмуват в нощта на 27-ия ден на Рамазана, в неделя, след като взривят нефтопроводи и газопроводи в различни части на страната включително в град Белхаф. Имало и план за завземането на ключови градове като Мукала и Баузир. Йеменските сили са били приведени в пълна бойна готовност и е била засилена охраната на ключови обекти. Завчера САЩ обявиха, че са предотвратили мащабен атентат благодарение на прихванат телефонен разговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай