"Ал Джазира" започва съдебни действия срещу Египет

"Ал Джазира" започва съдебни действия срещу Египет | StandartNews.com

Доха. Телевизия "Ал Джазира" смята да предприеме съдебни действия срещу изказванията за насаждане на омраза срещу коптските християни и "подкопаване на народното единство" от страна на медията.

В изявление телевизия "Ал Джазира" съобщи, че адвокати ще предприемат действия в международни съдилища и пред ООН за защита на своите журналисти и правото им да докладват от Египет.

"Ал Джазира не може да позволи тази ситуация да продължи. Правото на журналистите да отразяват свободно ситуации от този вид е защитенo от международното право и това се потвърждава в Резолюция 1738 (2006)", категоричен бе говорителят на телевизията.

"Въпреки това, новият режим в Египет пренебрегва това основно право и изглежда решен да затвори устата на всички независими журналисти, оставяйки само гласовете на своите държавно контролирани медии да бъдат чути", се казва още в изявлението.

На 3 септември министерството на правосъдието на Египет спря телевизия "Ал Джазира" на територията на страната. Съветникът на президента на страната Сукейн Фуад подчерта пред журналисти, че "националната сигурност на Египет е по-важна днес от свободата на словото".

"Ал-Джазира" изгуби професионалната обективност при отразяване събитията в Египет и вече подстрекава", – подчерта Фуад.

Преследването на "Ал Джазира" започна преди три дни, когато Египет изгони трима журналисти, работещи за катарската телевизия. Доха бе сред основните финансови благодетели на Египет по времето на президента ислямист Мохамед Мурси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай