Акдоган: Кюрдите се възползват от протестиращите

Акдоган: Кюрдите се възползват от протестиращите | StandartNews.com

Анкара. Главният съветник на турския премиер Ердоган, Ялчън Акдоган, е силно разтревожен от последните изявления на съпредседателя на прокюрдската Партия на мира и демокрацията (ПМД) Селахаттин Демиргаш относно процеса за намиране на разрешение на кюрдския проблем в Турция, предаде Хюриет.

Визирайки масовите протести в страната във вчерашната си централна статия Ялчън Акдоган обвинява както ПМД, така и нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК), че се опитват „да яхнат събитията и да се възползват от напрегната обстановка". Конкретно по повод изявленията на Селахаттин Демиргаш отбелязва, че „подобни приказки нарушават доверието към процеса за намиране на разрешение на кюрдския проблем".

Съпредседателят на прокюрдската Партия на мира и демокрацията (ПМД) Селахаттин Демиргаш потвърди, че е проведена първата среща с правителството, във връзка с втория етап от процеса за намиране на разрешение на кюрдския проблем в Турция, предаде Фокус.

"Ние в качеството си на ПМД се срещнахме не с управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), а с правителството. Това беше първата официална среща от втория етап на процеса. Но не сме отбелязали някакъв конкретен напредък от последната ни среща. Ние ще продължим срещите си с правителството. Нашите очаквания на втория етап бяха да разберем какво мисли правителството по отношение на своите отговорности. Правителството заяви, че прави нещо, но ние не знаем точно какво. Ние представихме някои предложения, като например отмяна на Закона за борба с тероризма, намаляване на избирателния праг, което – както ние казваме – да разчисти пътя за напредване на процеса. Ако желанието е за водене на една демократична политика, ако бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК) изоставят оръжието и се извеждат зад граница, а в същото време онези, които правят политика се държат по затворите, това не отговаря на духа на процеса за намиране на разрешение на кюрдския проблем. Оръжията са замлъкнали, а осъществяващите политиката гният по затворите; това не може да се нарича политика", заяви Демиргаш пред NTV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай