Агенцията за сигурност на САЩ с достъп до данни на Майкрософт

Агенцията за сигурност на САЩ с достъп до данни на Майкрософт | StandartNews.com

Едуард Сноудън прави нови разкрития. Поредната доза секретни документи, които предоставил на в. Гардиън, отбелязват, че софтуерният гигант Майкрософт съзнателно е подпомагал американската Агенция за национална сигурност (АНС).

Документите твърдят, че съвместната работа на компанията и АНС продължава вече поне три години. Майкрософт дори е дал на агенцията информацията как да заобикаля криптирането на данните, което се извършва в редица услуги на софтуерния гигант.

Достъпът на агенцията до данните в мейл услугите Аутлук.ком и Хотмейл е бил гарантиран още в периода преди да бъдат криптирани. През текущата година пък съа съдействието на Майкрософт и ФБР, АНС си е осигурила по-лесен достъп до архивите на услугата за споделено складиране на информация СкайДрайв.

Документите показват и, че - Майкрософт е помогнал на АНС за заобиколи нейното криптиране, за да се отговори на опасенията, че агенцията няма да може да прихваща уеб разговори в новия портал Аутлук.ком. Документацията посочва още, че след закупуването на Скайп от Майкрософт, броят на събираните данни за видео обаждания от секретната програма Призма се е утроил. Генерираната информация пък редовно се споделя с ФБР и ЦРУ.

Ответната реакция на Майкрософт не закъсня. Публикувано е изявление, в което обявява, че поддържа ясни принципи и отговорност за защитата на данните и съобразяването с искания на правителството, които се отнасят за националната сигурност.

Компанията отново очертава процеса на разглеждане на всяко искане за достъп до информация и уточнява, че отказава тези, които смята за невалидни. Тя изтъква, че се съобразява само с индивидуални заповеди и не предоставя пълен или общ достъп до съхраняваните данни или техен трансфер. От Майкрософт твърдят, че не се предоставя на нито едно правителство общ или директен достъп до секретна информация на гореизброените програми и услуги.

В изказването от компанията допълват, че когато подобряват и обновяват продуктите, законови задължения в някои случаи могат да ги задължават да запазват възможността да предоставят информация, в случай на искане на законова основа или за запазване на националната сигурност.

Компанията е поискала по-голяма свобода и прозрачност от правителството, за да може по-ясно и конкретно да дискутира ситуацията, се казва още в нейното изявление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай