Агенти на Москва отмъкнали ценна информация от Лиз Тръс

Подозира се, че са получили достъп до "свръхсекретни разговори с международни партньори"

Агенти на Москва отмъкнали ценна информация от Лиз Тръс | StandartNews.com

Представителки на британската опозиция настояха вчера за разследване, след като предполагаеми агенти на Кремъл хакнали, според издаван в кралството вестник, мобилния телефон на Лиз Тръс, докато е била външен министър, предаде Франс прес.

В. "Мейл он съндей" цитира твърдения на анонимни източници от органите за сигурност, че личният смартфон на бившата премиерка е бил хакнат "от агенти, заподозрени, че работят за Кремъл".

Подозира се, че те са получили достъп до "свръхсекретни разговори с международни партньори".

"Не коментираме мерките за сигурност, засягащи отделни лица", заяви говорител на правителството. Наред с това той каза, че съществуват "устойчиви системи за защита срещу киберзаплахите".

"Всички тези проблеми със сигурността трябва да бъдат разследвани и по тях да се работи на най-високо равнище", отбеляза депутатката от опозиционната Лейбъристка партия Ивет Купър.

Източник заявил пред вестника, че "компрометираният" телефон бил поставен в заключена каса в охраняван правителствен обект, след като злосторниците научили съдържанието на разговори, водени в течение на цяла година, включително "твърде деликатни дискусии" за войната в Украйна.

Взломът на телефона бил разкрит това лято, когато Тръс бе външен министър и водеше кампания, за да оглави консервативната партия и да стане премиер.

Вестникът твърди, че имало "подробности, премълчани" от тогавашния министър-председател Борис Джонсън и неговия най-високопоставен политически съветник Саймън Кейс.

"Имаме нужда от спешно независимо разследване, за да открием истината", заяви депутатката от партия "Либерални демократи" Лейла Моран.

Искането за разследване е отправено малко след като британската министърка на вътрешните работи Сюела Брейвърман беше възстановена на поста от премиера Риши Сунак. По-рано тя подаде оставка заради пропуск в сигурността, понеже изпратила на парламентарист строго секретен документ чрез лична електронна поща.

Изданието не уточнява на какво се базират подозренията, че предполагаемата атака е дело на Русия, обаче цитира източник, заявил: "Необходимо е известно време, за да се открие кой стои зад този вид атаки, но тенденцията е Русия да стои начело в списъка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай