Иран няма да участва в "Женева 2"

 Иран няма да участва в "Женева 2" | StandartNews.com

Иран няма да участва в мирните преговори за Сирия в Швеция, които ще се проведат тази седмица. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун оттегли поканата към държавата. Неговото решение бе продиктувано след изявлението на Иран, че не подкрепя постигнатото през 2012 г. споразумение за политически преход в Сирия, което е основа за преговорите. Това съобщи Ройтерс.

„При положение че той (Иран) избра да остане извън основната договореност, (Бан) реши, че еднодневната среща в Монтрьо ще се проведе без участието на Иран", обясни говорителят на ООН Мартин Несирки. Бан „продължава да призовава Иран да се присъедини към глобалния консенсус зад комюникето от Женева", добави още той.

След това изявление дойде и информация, че опозиционната Сирийска национална коалиция е потвърдила участието си в мирната конференция на 22 януари.

"Шансовете на международната мирна конференция за Сирия в Швейцария да бъде сложен край на конфликта не са особено големи без участието на Иран, главният регионален съюзник на Дамаск", заяви днес високопоставен ирански дипломат, цитиран от БГНЕС.

„Ако приемането на комюникето „Женева-1" бъде поставено като условие за участието на Иран, Иран няма да участва в конференцията „Женева-2". Това заяви иранският посланик в ООН Мохамад Хазаи, след като генералният секретар на ООН Бан Ки-мун намекна, че преразглежда поканата си към Иран за участие в преговорите. В комюникето „Женева-1" се призовава за политически преход в Сирия, при който да бъде заменено сегашното правителство и да спре гражданската война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай