92 отвлечени деца са спасени от китайската полиция

92 отвлечени деца са спасени от китайската полиция | StandartNews.com

Пекин. Китайската полиция е спасила 92 деца и две жени, отвлечени, за да бъдат продадени, предаде Ройтерс, цитирайки китайските държавни медии. Арестувани са 301 заподозрени от бандата за отвличания в една от най-мащабните операции в последните години. 

След шестмесечно разследване полицията нахлу едновременно в скривалища на престъпната група в 11 провинции, съобщиха от Министерството на обществената сигурност, цитирани от агенция Синхуа. Изявлението е направено в събота, но не се съобщава точната дата, на която е извършена операцията. няма информация колко от спасените деца са момчета и колко са момичета.

Семействата традиционно предпочитат момчета, особено в земеделските райони, а поради строгата политика за по едно дете в семейство много новородени момиченца са изхвърляни или убивани, а ако полът на детето бъде определен преди раждането, се правят масово аборти на момичетата. Поради това на много места броят на мъжете драстично превъзхожда този на жените. Дисбалансът води до засилване на трафика на деца и жени в последните години. Семействата са склонни да платят на трафиканти, за да имат момче. Отвлечените жени биват продавани на мъже в отдалечени райони, които не могат да си намерят булки.

Китайските държавни медии казват, че правителството ще наложи строги мерки за тези, които купуват отвлечени деца, и на родителите, които продават децата си. Китай прокламира нарастващ успех в борбата с отвличането и трафика на деца и жени. През 2011 г. полицията отчете, че е спасила повече от 13 000 отвлечени деца и 23 000 жени за две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай