91 жертви на торнадо в Оклахома

91 жертви на торнадо в Оклахома | StandartNews.com

Оклахома. 91 станаха жертвите на опустошителното торнадо, което премина през предградията на американския град Оклахома, съобщават световните медии. Сред жертвите най-малко 20 са деца.

Представителката на ведомството за медицински контрол в щата Ейми Елиът посочи, че са открити още 40 тела на загинали. По-рано бе съобщено за 51 смъртни случая след като мощното торнадо разруши няколко жилищни блока и две училища.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви щата Оклахома за зона на стихийно бедствие, съобщи Белият дом. Той подписа указ, в който се отбелязва, че в щата Оклахома се е случило „мащабно стихийно бедствие". Той също така се разпореди на щата и местните власти да се предостави федерална помощ, която включва субсидии за временни жилища и възстановяване на повредените домове, нисколихвени заеми за компенсиране на незастрахованите материални щети и други програми, уточниха от Белия дом.

Ранените деца от бедствието до момента са 10. В медицинския център Оклахома-сити са хоспитализирани 65 деца, а в медицинския център Интегрис – 5 деца. В медицинския център Интегрис се намират десет души с опасност за живота и 12 в тежко състояние.

Скоростта на вятъра по време на бурята е достигала 320 километра в час. В най-силно пострадалото предградие, Муур, множество домове са сринати до земята, разрушено е и начално училище.

По данни на директора на службата по бедствията и авариите на Оклахома, Дейвид Барнс, торнадото е причинило разрушения в продължение на около 20 километра между предградията Нюкасъл и Муур.
Унищожени са две училища и множество домове.

Най-тежко е пострадало предградието Муур, с население 55 000 души, намиращо се в южната част на града. Според метеорологичната служба на САЩ са възможни са образувания на нови торнадо и се умоляват всички в района да напуснат домовете си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай