711 загинаха при блъсканица край Мека (ОЗБОР)

711 загинаха при блъсканица край Мека (ОЗБОР) | StandartNews.com

Инцидентът стана по време на ритуал от хаджа

Най-малко 717 души от различни националности загинаха в огромна блъсканица по време на един от ритуалите на годишното поклонение (хадж) близо до свещения ислямски град Мека, съобщиха властите в Саудитска Арабия. При инцидента в долината Мина, на около 5 км от Мека, са ранени 863 души. Броят на жертвите може да нарасне, уточняват местните медии, цитирани от Би Би Си. Трагедията стана в първия ден от Курбан Байрам.

Близо 2 милиона поклонници участват в последния голям ритуал на хаджа. Те се събират в Мина, където прекарват нощите по време на годишното поклонение, започнало във вторник, в 160 000 климатизирани палатки. Поклонниците хвърлят 7 камъка по колони, наречени "Джамарат", които символизират Дявола. Ритуалът е известен като "Замерянето на Дявола с камъни". Стълбовете стоят на три места, където се смята, че Сатаната се опитал да изкуши три пъти пророка Ибрахим. Блъсканицата станала към 9 часа местно време днес. Два потока поклонници вървели по две улици към 5-етажната постройка, която обгражда колоните, известна като мост "Джамарат". Според властите двата потока се сблъскали в пресечната точка на улиците и това довело до смъртта им. Причина за инцидента бил "внезапното увеличение" на броя на поклонниците, тръгнали към колоните, уточняват властите. На място веднага били изпратени силите за сигурност и членове на местния Червен кръст, които да спрат още хора към мястото на ритуала. Според саудитския здравен министър Халед ал-Фалих инцидентът станал, защото поклонниците не спазили инструкциите за придвижване, обявени от властите. Стотиците ранени били извозени с линейки до четири болници в околността. На мястото на трагедията имало над 220 линейки и 4400 спасители.

Иранската агенция "Ирна" съобщи, че сред загиналите са най-малко 43 иранци. Турските власти пък обявиха, че 18 граждани на страната, участвали в ритуала, се смятат за безследно изчезнали. Саудитският тв канал "Ал Арабия" твърди, че шефът на хадж комитета - принц Халед ал-Файзал, хвърлил вината за трагедията на "някои поклонници от африкански произход". Шефът на иранската хадж организация Саид Охади обаче каза пред "Ирна", че две улици близо до мястото на трагедията изненадващо били затворени от местните власти, което принудило поклонниците да тръгнат по другите две и така те се препълнили. Техеран директно хвърли вината за трагедията върху Саудитска Арабия, заяви заместник външният министър на страната Хосейн Амир Абдуллахиян. Той добави, че Иран създава специален комитет във връзка с инцидента, който ще съдейства за помагане на пострадалите и ще оказва логистична подкрепа.

Неотдавна подготовката за хаджа бе помрачена от падането на кран върху Голямата джамия в Мека, при което загинаха 109 души. Трагедията в Мина пък е най-голямата по време на поклонението от 25 г. насам. През 1990 г. 1426 поклонници загинаха при блъсканица в тунел, водещ до свещените места в Мека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай