68 години от атомната бомбардировка над Хирошима

68 години от атомната бомбардировка над Хирошима | StandartNews.com

Хирошима. Десетки хиляди хора се събраха в Мемориалния парк на мира в Хирошима, за да отбележат 68-годишнината от американската атомна бомбардировка на града, предаде АФП.

В същото време в Япония все повече растат антиядрени настроение.

Ежегодната възпоменателна церемония идва и на фона на инцидент с изтичане на радиоактивна вода в авариралата АЕЦ „Фукушима-1" и новите страхове за рисковото състояние на централата.

В Хирошима възрастни оцелели, роднини на загинали, правителствени представители и чужди делегати взеха участие в минутата мълчание в 8.15 ч. местно време – моментът на детонацията.

"Ние предлагаме искрени думи на утеха за душите на жертвите на атомната бомба с обещанието да направим всичко по силите си, за да елиминираме абсолютното зло на ядреното оръжие и да постигнем мир по света", подчерта по време на церемонията кметът на Хирошима Казуми Мацуи.

Междувременно, от разсекретени документи на Националното управление на архивите и регистрите в САЩ стана яано, че в края на Втората световна война правителството на Великобритания е подкрепило решението на Вашингтон да използва атомно оръжие срещу Япония, като това е станало месец преди бомбардировките на 6 и 9 август над Хирошима и Нагасаки.

Представители на Обединеното кралство са одобрили атаките по време на заседание на Съвместната политическа комисия, състояло се на 4 юли 1945 г. във Вашингтон. Те подкрепили операцията "Tube Alloys", кодовото име на атомните оръжия в рамките на тайната изследователската програма, станала известна по-късно като "Проект Манхатън". При американските бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са загинали около 220 000 души, предимно цивилни, а хиляди други са починали по-късно от ракови заболявания в резултат на облъчването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай