5 G, пандемия и световно заклятие

Как конспирациите управляват света

5 G, пандемия и световно заклятие | StandartNews.com

Нашумелият израелски историк Ювал Ноа Харари има много интересен анализ за съвременния свят и пандемията, публикуван в "Ню Йорк таймс". Ето част от неговите актуални коментарии.

Теориите на конспирацията нямат общ модел, но сякаш най-разпространената им разновидност е теорията за световния заговор. В скорошно проучване 26 000 души от 25 държави трябваше да отговорят дали вярват в съществуването на "група от хора, която тайно контролира събитията и управлява света". 

37 процента от американците отговарят, че това "определено или вероятно е вярно". Съгласни са и 45 процента от италианците, 55 на сто от испанците и 78 процента от нигерийците. 

Теориите на конспирацията, разбира се, не са творение на QAnon: те съществуват от хиляди години. Някои от тях дори оказват голямо въздействие върху човешката история. Да вземем за пример нацизма. Тъй като успя да превземе цяла държава и предизвика Втората световна война, обикновено възприемаме нацизма като "идеология", пък било то и зловеща. 

В сърцевината си нацизмът е теория за световния заговор, базирана на антисемитска лъжа:

"Заговор от еврейски финансисти доминира света и планира унищожението на арийската раса. Те организират болшевишката революция, управляват западните демокрации и контролират медиите и банките. Само Хитлер е успял да съзре коварните им трикове - само той може да ги спре и да спаси човечеството."

Теориите за глобално съзаклятие настояват, че зад безбройните световни събития, които виждаме на повърхността, се крие една-единствена зловеща група. Идентичността на тази група не е константна - някои вярват, че светът тайно се управлява от масони, вещици или сатанисти; други, че това са извънземни, "рептили" или други подобни клики.

Войната в Сирия? Не е нужно да изучавам историята на Близкия изток, за да разбера какво се случва там. Това е част от голямата конспирация. Развитието на 5G технологията? Не е нужно да извършвам изследвания върху физиката на радиовълните. Това е конспирацията. Пандемията от COVID-19? Няма нищо общо с екосистемите, прилепите и вирусите. Очевидно е част от конспирацията.

Теориите за световната конспирация често обединяват противоположностите. Нацистката твърди, че на повърхността си комунизмът и капитализмът само изглеждат като непримирими врагове. Да, ама не. Именно в това се опитват да ви убедят евреите! И може би си мислите, че семействата Буш и Клинтън са заклети врагове, но те просто играят театър - в действително посещават едни и същи партита.

Теориите за световната конспирация са способни да привлекат множество последователи отчасти защото предлагат едно-единствено пряко обяснение на безброй сложни процеси. Животът ни многократно е разтърсван от войни, революции, кризи и пандемии. Но ако вярвам в някаква идея за световен заговор, аз се радвам на успокояващото усещане, че всичко ми е ясно.

Войната в Сирия? Не е нужно да изучавам историята на Близкия изток, за да разбера какво се случва там. Това е част от голямата конспирация. Развитието на 5G технологията? Не е нужно да извършвам изследвания върху физиката на радиовълните. Това е конспирацията. Пандемията от COVID-19? Няма нищо общо с екосистемите, прилепите и вирусите. Очевидно е част от конспирацията.

Ключът за основата на теорията за световния заговор отключва всички загадки на света и ми отваря вратите към ексклузивен кръг - на тези, които осъзнават какво се случва. Това ме прави по-умен и по-мъдър от обикновения човек и дори ме издига над интелектуалния елит и управляващата класа

Особено забележителна е способността на тази група да предвижда 10 хода напред в световната настолна игра. Когато пуснат вирус някъде, те вече знаят не само как ще се разпространи по света, но и по какъв начин ще се отрази на световната икономика година по-късно. Когато организират политическа революция, те могат да контролират нейния ход. Когато започват война, те знаят как ще завърши.

 Но светът е много по-сложен. Да разгледаме например американското нахлуване в Ирак. През 2003 г. единствената световна суперсила атакува средно голяма държава от Близкия изток, твърдейки, че иска да премахне запасите <210> от оръжия за масово унищожение и да сложи край на режима на Саддам Хюсеин.

Няколко години по-късно какви бяха резултатите от тези огромни усилия? Пълен провал. Нямаше оръжия за масово унищожение и страната беше потопена в хаос. Големият победител във войната всъщност беше Иран, който се превърна в доминиращата сила в региона.

Разбира се, има и много истински конспирации по света. Лица, корпорации, организации, църкви, фракции и правителства непрекъснато преследват различни заговори. Но точно затова е толкова трудно да се предскаже и контролира светът в неговата цялост.

Осъзнаването, че нито едно съзаклятие не е способно тайно да контролира целия свят, е не просто вярно - то също така ни дава сила. Това означава, че можете да разпознаете конкуриращите се фракции и да се съюзите с някои групи срещу други. В това се състои и реалната политика. 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай