4 големи въпроса, които вълнуват света през 2024

Половината население на планетата отива на избори

4 големи въпроса, които вълнуват света през 2024 | StandartNews.com

Как се завърщи битката за Белия дом, ще се осмели ли някой да предизвика Владимир Путин и ще завладеят ли популистите европейските институции.

Половината население на света е изправено пред ключови избори през новата 2024 година, 30 държави избират президент.

Кои са изборите, които ще са ключови през следващите 366 дни? 

Най-мащабният транснационален вот ще е през юни.

Над 400 милиона европейски граждани ще дадат своя глас за Европейски парламент - единствената институция в блока, която е пряко избираема. Вотът ще е тест за подкрепата за десните популисти, които още се носят на крилете на победата на антиислямската и антиевропейска Партия на свободата на Герт Вилдерс в Нидерландия, както и на миналогодишния триумф на "Италиански братя" на Джорджия Мелони. Брюксел все пак получи своята глътка надежда с победата в Полша на бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, който се върна на власт като премиер, начело на про-европейска коалиция.

Битката Тръмп - Байдън

На 5 ноември десетки милиони американци ще гласуват за президент. Ако спечели втори мандат, настоящият държавен глава Джо Байдън ще остане на поста до 86-годишна възраст. Но проучване след проучване показва, че мнозинството американци смятат, че склонният да прави гафове в речите си демократ е твърде стар за поста. Основният му опонент е бившият президент Доналд Тръмп и ако той спечели номинацията на републиканците ще наблюдаваме повторение на битката между двамата от 2020-та година.

Дезинформацията се очертава като основна характеристика на кампанията, а зад океана още не са забравили как завърши двубоят Тръмп - Байдън - с щурм на Капитолия. Тръмп води кампания, оплетен в множество съдебни битки, а срещу Джо Байдън започна процедура по импийчмънт за злоупотреба с власт, като е помагал за бизнеса на сина му Хънтър Байдън, докато е бил вицепрезидент на Барак Обама.

Путин на власт поне до 2030 г.?

В Русия президентът Владимир Путин се надява да удължи 24-годишното си управление с още един 6-годишен мандат на президентските избори през март.

През 2020 година Конституцията на Русия беше променена, за да позволи на Путин теоретично да остане на власт до 2036 година, което би направило управлението му по-дълго от това на Сталин.

Всички критици на Путин са в затвора или в чужбина, а сред осмелилите се да се кандидатират за мястото в Кремъл, вече има и такива, на които Централната избирателна комисия отказа регистрация за изборите. Така шансът някой да спъне Владимир Путин по пътя му към поредния мандат е нищожен.

Ще запази ли властта Нарендра Моди в Индия?

Почти 1 милиард индийци ще гласуват през април и май на най-многолюдните демократични избори в света. Премиерът Нарендра Моди и неговата партия Бхаратия Джаната ще се борят да спечелят трети мандат. Политическата кариера на Моди се основава на подкрепата му към индусите, но това предизвиква недоволство сред мюсюлманското малцинство. Въпреки че по време на управлението му бяха ограничени граждански свободи, той е изявен фаворит за вота, а подкрепата му се дължи най-вече на факта, че засили ролята на Индия на световната сцена.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай