21-годишен американец уби 9 чернокожи в църква (ОБЗОР)

21-годишен американец уби 9 чернокожи в църква (ОБЗОР) | StandartNews.com

Девет души бяха застреляни от бял нападател в църква на чернокожата общност в град Чарстън, щата Южна Каролина, съобщиха световните медии. Осем от тях загинали на място, а един - от раните си в болница. Шест от жертвите са жени. Сред оживелите по чудо е и 5-годишно дете, което се спасило като се престорило на умряло.

Стрелбата започнала около 21,00 ч местно време в сряда, докато хората се молели в храма "Имануил" на Африканската методистка епископална църква. Това е една от най-големите общности в американския Юг. Корените й са от началото на ХIХ век, а сградата на църквата е от 1891 г. и е паметник на културата.

Една от оцелелите жени разказва, че стрелецът я оставил нарочно жива, за да разкаже какво се е случило. Убиецът се присъединил към молещите се, след което открил огън. Стрелецът е идентифициран като 21-годишния Дилън Рууф от Лексингтън, Южна Каролина, съобщиха местни медии, като цитират ФБР. 13 часа след стрелбата той бе арестуван в град Селби на същия щат, след като полицията публикува негов фоторобот.

Жертвите все още не са идентифицирани. Според известен борец за правата на чернокожите, сред загиналите е пасторът на църквата - препоподната Клемента Пинкни, която е и член на Сената на щата Южна Каролина. Нападението бе определено от началника на местната полиция Грегъри Мълън като "престъпление от омраза", извършено по расистки подбуди. "Това е най-неописуемата и сърцераздирателна трагедия", каза кметът Джо Райли. След стрелбата било получено и съобщение за бомбена заплаха.

В същото време в още една църква в САЩ бе извършена стрелба, която, за щастие, завърши без жертви и пострадали, съобщи Фокс Нюз. Инцидентът е станал по време на репетиция на църковния хор в град Мемфис, щата Тенеси. Нанесени са материални щети на църквата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай