200 гледали на живо терора в Крайстчърч

Не докладвали стрелбата, 4000 видели оригиналното видео, стриймвано от Брентън Тарант

200 гледали на живо терора в Крайстчърч | StandartNews.com

Не докладвали стрелбата, 4000 видели оригиналното видео, стриймвано от Брентън Тарант

200 души са проследили на живо терора в Крайстчърч, Нова Зеландия, когато 28-годишният Брентън Тарант разстреля 50 души в две джамии. Нито един от тях не е докладвал лайвстриймът, в който Брентън Тарант хладнокръвно убива жертвите си. Шокиращите данни изнесе социалната мрежа “Фейсбук”.
Първият сигнал за излъчваното на живо видео идва 12 минути, след като лайвстриймът е приключил.
Според официалните данни на социалната мрежа около 4000 души общо са гледали оригиналното видео преди то да бъде премахнато. По-големият проблем за “Фейсбук” е как да се справи с появяващите се копия, съобщи бТВ.

Социалната мрежа въвели данни в алгоритъма си за разпознаване на видеоклипове онлайн, който да блокира всяко видео, което визуално изглежда подобно или същото като това на Брентън Тарант.
“През първите 24 часа премахнахме около 1,5 млн. видеа-копия на атаката, споделяни по цял свят. Повече от 1,2 млн. от тези клипове бяха блокирани още при качване в мрежата и не бяха видени от други потребители”, пише в официалното съобщение на социалната мрежа.

От компанията поясняват още, че работят тясно с Глобалния интернет форум за контратероризъм, като с тях са споделили повече от 800 видеоклипа, свързани по някакъв начин с оригиналното видео. Те са предоставили на форума също лични данни, линкове, постове във “Фейсбук” и др., които биха спомогнали за разследването.

“Оставаме шокирани от ужасяващия терористечен акт в Крайстчърч. Готови сме и вече помагаме на разследването на това престъпление. В технологичната индустрия ще продължим да работим срещу езика на омразата и заплахата от тероризъм”, пишат още от “Фейсбук”, цитирани от бТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай