1900 загинали по време на конференцията за Сирия

1900 загинали по време на конференцията за Сирия | StandartNews.com

Женева/Дамаск. Близо1900 души са убити в Сирия от началото на мирната конференция в Женева, предаде AFP.

Най-малко 498 от убитите са цивилни. От тях 431 са загинали в сраженията между правителствените сили и бунтовниците, а 40 от глад и липса на лекарства.

Други 27 цивилни са убити при сблъсъци между съперничещи си джихадистки групировки.

Следващият кръг от преговорите в рамките на мирната конференция за Сирия „Женева-2" е предвиден за 10 февруари,  заяви днес международният пратеник за сирийската криза Лахдар Брахими в края на първия кръг от разговорите между сирийската опозиция и режима на Башар Асад.

"Това бе началото, върху което може да градим", заяви Брахими, като отбеляза наличието на „няколко точки на съгласие" между двете страни. Той подчерта, че началото е „скромно, но все пак е начало".

"Забелязах, че все пак има известно разбирателство – може би дори по-голямо от това, което двете страни съзнават или признават", заяви Брахими пред репортери.

Говорителят на делегацията на сирийската опозиция в Женева приветства факта, че сирийският режим е принуден да преговаря с опозицията в резултат на действията на опозиционните сили.

Днес режимът е принуден да преговаря с делегацията, която представлява очакванията сирийския народ, заяви Луай Сафи. „Фактът, че режимът е принуден да дойде в Женева, е резултат от битките на сирийския народ", заяви още той, като изрази надежда, че делегацията на опозицията ще допринесе за „една свободна Сирия за всички сирийци, чийто лидер ще отговаря пред народа си".

Според опозиционния представител единственият напредък в едноседмичните разговори е бил фактът, че сирийският режим преговаря в рамките на женевските договорености, въпреки че се е опитал да го избегне.

Според делегацията на сирийския режим преговорите, които се проведоха в Женева между представителите на сирийската власт и на опозицията, не са довели до „осезаеми резултати".

"Съжалявам да ви кажа, че не постигнахме осезаеми резултати по време на едноседмичния диалог", заяви външният министър на Сирия Уалид Муалем пред пресата. Той посочи като причина „липсата на отговорност и сериозност" от страна на лидерите на опозицията, както и тяхното желание да „взривят конференцията, сякаш сме дошли за един час, за да им отстъпим всичко".

Министърът разкритикува още опозицията, че „живее в илюзии".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай