10 000 бежанци от конфликта в Украйна

10 000 бежанци от конфликта в Украйна | StandartNews.com

Близо 10 000 души, повечето от които татари, са били принудени да напуснат домовете си в Украйна. Това обяви днес Върховният комисариат на ООН за правата на човека (ВКООНПЧ), подчертавайки, че разселването е започнало още преди референдума в Крим, съобщи АФП.

"В Украйна констатираме трайно и значително увеличаване на разселените лица, чийто брой вече е около 10 000. Най-малко една трета от тях са деца", уточни на пресконференция говорителят на ВКООНПЧ Ейдриън Едуардс. Голямата част от разселените лица са татари, макар че местните власти съобщиха също за увеличаване на броя на лицата от украински и руски произход, както и на смесени семейства.

Голяма част (45%) от тези хора се преселват към централните части на страната, а 26% - към западната й част. Те обясняват преселването си със заплахи или просто страх, посочва още комисариатът на ООН за правата на човека.

Войските се изтеглиха от границите

Междувременно Русия е изтеглила всичките си сили на поне 10 км от границата с Украйна, предаде АФП, позовавайки се на източник от украинската гранична служба.

"Относно присъствието на руски сили на 10 км от нашата граница, те вече не са там", съобщава представителят на службата Сергей Астахов. По думите му, преди военните са били разположени на неколкостотин метра от границата. Германската канцлерка Ангела Меркел пък посочи, че добрите отношения с Русия са в интерес на Европа. "За нас, немците, Русия е близък партньор. Между немците и руснаците, както и между ЕС и Русия има многобройни надеждни контакти. Добрите отношения с Русия са в наш интерес", посочва Меркел. Тя отбелязва също, че редовно разговаря с Путин и не изключва среща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай