Мина погреба 238 души в Турция (ОБЗОР)

Мина погреба 238 души в Турция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Взрив на трафопост е най-вероятната причина за трагедията, пожарът под земята продължава

238 души загинаха при срутване във въгледобивна мина в западния турски окръг Маниса. Около 120 миньори все още са блокирани под земята.

Инцидентът, който се случи в град Сома, на около 250 км южно от Истанбул, е на път да се превърне в най-тежката злополука в мина в турската история. Mината в Сома е най-голямата в района на Маниса. В нея работят около 6500 души. Взривът е станал във вторник около 15,30 ч. Според министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз 787 души са работели вътре по време на инцидента. Премиерът Реджеп Ердоган пристигна на мястото на трагедията.

Властите заявиха, че злополуката е станала след взрив и пожар в електрическа подстанция. Засега обаче няма категорични данни за причината. Специалист от Истанбулския технически университет заяви, че експлозия на трафопост не е често срещана злополука в мините, което навежда на мисълта, че трагедията може да е причинена от други фактори.

През цялата нощ продължиха спасителните работи, в които участват екипи и техника на правителствената Служба за бедствия и кризисни ситуации. Специализирани екипи от центъра в Зонгулдак също са изпратени на мястото, но с напредването на времето надеждите за намиране на оцелели намаляват. Спасителите се мъчеха сутринта да достигнат до над 200 миньори, които все още са блокирани. Досега са евакуирани над 360 души.
Според длъжностни лица инцидентът се е случил, когато миньорите се готвели да застъпи следващата смяна. Това вероятно е допринесло за големия брой жертви, тъй като е имало повече миньори от обичайното. Йълдъз посочи, че повечето от смъртните случаи са в резултат на отравяне с въглероден оксид. Той заяви, че спасителните операции са затруднени, защото мината не е напълно прочистена от газа и изрази опасения, че броят на загиналите може да се окаже по-висок. По думите му в операцията по спасяване участват 400 души, а някои от миньорите са на дълбочина от 420 м.

Възникналият в резултат на експлозията пожар все още бушува. Според медийни съобщения миньорите не могат да използват асансьорите, за да излязат от мината, тъй като взривът е причинил прекъсване на електрозахранването.
Докато на дълбочина 400 метра под земята се е водила борба на живот и смърт, отвън в мината е бил подаван чист въздух. В момента на експлозията миньорите, които били близо до изхода, трудно успели да излязат, а за останалите са били предприети действия по спасяването им, пише "Акшам". Вестникът цитира и изявлението на компанията, която експлоатира мината. В него се посочва, че трагедията е станала "въпреки мерките при постоянния контрол на най-високо ниво" и че се извършва вътрешно разследване на обстоятелствата около експлозията. Твърди се, че има пропуски и в организацията на спасителните работи особено в първите часове след инцидента. Започнало е следствие, което ще даде конкретни данни за причините. Министерството на труда и социалната сигурност съобщи, че мината е била проверявана пет пъти от 2012 г. досега, за последно през март тази година. Не са били установени проблеми в условията за труд и безопасност.

"Миллиет" пише, че за част от труповете на загиналите миньори не е останало място по болниците, поради което са били поставени в хладилен склад. Вестникът съобщава, че ранените са 80 души, сред които има и спасители.
Тридневен национален траур беше обявен в цяла Турция. Днес знамената в страната и дипломатическите представителства в чужбина ще бъдат спуснати наполовина. През следващите дни са отменени и всички празненства в Турция.

България изпрати съболезнования

Президентът на България Росен Плевнелиев изпрати съболезнователна телеграма до президента на Турция Абдуллах Гюл по повод жертвите на трагичната злополука. "В този тежък за Турция момент бих искал да изкажа от името на българския народ и от мое име най-дълбоки съболезнования към близките на загиналите и да ви уверя в съпричастността и солидарността на България", пише Плевнелиев в съболезнователното писмо. Държавният глава изразява надежда за скорошно възстановяване на пострадалите и успешно спасяване на затрупаните миньори.
В телеграма до турския министър-председател Реджеп Ердоган премиерът Пламен Орешарски изрази искрените съболезнования на българското правителство по повод трагедията. "Моля да предадете нашата дълбока съпричастност към мъката им и пожеланията ни за бързо възстановяване на всички пострадали. В мислите си сме с тях", се казва в телеграмата.

Нов инцидент с жертва след кошмара

Най-малко един човек е загинал при срутване на друга мина в Турция, часове след кошмара в град Сома, писа в. "Хюриет", цитиран от Блиц. Човекът е търсил каменни въглища в нелегален обект в провинция Зонгулдак на брега на Черно море.
Двама души са успели да се измъкнат от шахтата. На мястото на инцидента са пристигнали спасители и медицински екипи, които са започнали операция по издирване. Агенция ЕФЕ цитира изследване на университета в Кърккале, че минният сектор е най-опасният в Турция след металургията и строителството, и средно 80 миньори на година загиват, т.е. един на 1000 работници. Злополуките с миньори са около 14 на сто от всички индустриални инциденти.

Ердоган: Подобни инциденти се случват непрекъснато

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обеща да се разследва инцидентът, но изтъкна, че подобни злополуки се "случват непрекъснато" в минния сектор, съобщи ЕФЕ. Агенцията посочва, че не е подхранил надеждите да се открият оцелели, но подчерта, че властите се заемат по най-добрия начин със загиналите. "Ще направим всичко възможно в материалната и духовната сфера. Молете се за тях по всички правила на Корана и ще бъдат споменати в петъчните молитви", посочи турският премиер. "Би трябвало да знае как функционира минното дело. През 1862 г. загинаха 262 души във въгледобивна мина в Англия, през 1866 г. бяха 361 души, през 1894 г. - други 290, заради експлозия. В Китай през 1942 г. загинаха 1549 души, в Япония - 458 през 1963 г., в Индия - 372 през 1975 г. Подобни злополуки се случват непрекъснато", отбеляза Ердоган. И съобщи, че проверка през март в мината не е открила никакви нередности. "Да се работи без инциденти е невъзможно. И тази мина е една от най-добрите по отношение на мерки за безопасност", настоя турският премиер. И допълни, че от 1942 г. до 2010 г. в Турция са загинали приблизително 900 миньори.

Нещастието запали бурни протести

Гневни протести заляха днес Турция заради трагедията в мината в Сома, предаде Би Би Си. Няколко профсъюза обявиха, че планират национална стачка днес, а протестиращи се събраха пред сградата на компанията, собственик на мината. Инциденти имаше и при визитата на премиера Реджеп Таийп Ердоган в Сома, където полицаите, охраняващи премиерския кортеж, бяха замеряни с камъни. Служителите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия срещу 1000 студенти, които бойкотираха учебните занятия и се опитаха да направят шествие от университета в Анкара до министерството на енергетиката. В Истанбул протест имаше пред сградата на "Сома холдинг", която притежава мината. "Това не е инцидент, случи се, защото никога не се прави достатъчно за сигурността на работниците. Правителството е съучастник в тези смъртни случаи, в нашата трагедия. От 2006 г. близо 11 000 работници са загинали при изпълнение на служебните си задължения", коментира пред Ен Би Си Нюз Еркан Акая, изследовател от истанбулски университет. В метрото на Истанбул протестиращи се престориха на умрели, за да почетат паметта на жертвите от Сома, и публикуваха снимки в социалните мрежи. За тази вечер бе планиран марш на площад "Таксим". Смятаме, че ще се съберат хиляди, каза Еркан Акая. Пред сградата на компанията собственик протестиращи си намазаха лицата с черна боя в знак на солидарност с миньорите. Четири профсъюза обявиха за днес национална стачка, разгневени от липсата на регулации за безопасност, които не съответстват на индустриалния растеж на Турция.

Тела едно връз друго

Картината долу е покъртителна. Другарите ни лежат един върху друг в галериите. Невъзможно е да открием някой жив при толкова много газ вътре. Това разказа пред Си Ен Ен Тюрк, Хакан Айдън, президент на Асоциацията на работниците подизпълнители. Според него броят на жертвите ще надхвърли 400 души. Той критикува остро лошите условия на труд в мината, която нямала дори евакуационен план в случай на инцидент. "Спасителите", които влизат в момента, са работници от тази и от съседни мини", посочи той. Агенция ЕФЕ цитира очевидци, според които най-малко трима спасители са загинали от задушаване долу. Мината е била приватизирана преди година и собствениците й са уверили, че ще дават бонуси на работниците, тъй като били съкратили до една четвърт разходите по експлоатацията, в сравнение с когато е била държавна. Компанията собственик е работодател на 6500 миньори в Сома, град с богати залежи на въглища в провинция Маниса, Западна Турция.

Дойче веле: Гняв срещу властта 

Най-тежката от десетилетия злополука във въгледобивна мина в Турция засилва политическия натиск срещу премиера Ердоган. Тъй като част от вината за смъртта на миньорите край град Сома се приписва на правителството. Първите критики към турския премиер прозвучаха още в рамките на издирването на затрупаните под земята миньори. Опозиционните партии и профсъюзите организираха антиправителствени протести в няколко града. Ученици и студенти от цялата страна обявиха стачка. Трагедията във въгледобивната мина в Западна Турция бе наречена "масово убийство" и "кървава баня". Основното обвинение срещу кабинета е, че през последните години рязко е занемарил контрола над минните дружества след тяхната приватизация. Преди две седмици управляващите са отхвърлили искане на опозицията за проверка на сигурността във въгледобивната мина в Сома. От септември 2012 г. насам при пожари в мината са загинали общо 22 души, твърдят от опозицията. Правителството е критикувано остро и за това, че поддържайки интересите на работодателските организации, застрашава здравето и живота на работниците. В социалните мрежи вече се разпространяват призиви за оставка на ресорните министри от кабинета. Спонтанните демонстрации в някои турски градове напомнят много за антиправителствените протести около парка Гези миналото лято. В истанбулския квартал Левент студенти с черни знамена се събраха пред централата на фирмата собственик на мината в Сома. На входа на сградата се появи думата "убийци", изписана със спрей.

Черна хроника

Над 3000 души са загинали в Турция при инциденти с мини след 1941 г. Статистиката извади местният частен тв канал НТВ по повод трагедията в Сома. Анкара се опитва да подобри безопасността на въгледобивните си мини и закрива тези, криещи опасност или работещи без необходимите разрешителни. Независимо от това данните на Турския статистически институт, огласени през март, сочат, че миньорството и каменодобивът остават секторите, в които се случват най-много трудови злополуки в страната - над 10% от всички.

* Най-голямата трагедия в историята на Турция при подобна злополука става на 3 март 1992 г. в окръг Зонгулдак на Черно море. Експлозия на газ в мината в Козлу завършва със смъртта на 263-ма миньори.

* На 7 март 1983 г. при взрив на газ в мина в село Армутчук, окръг Бурса, живота си губят 103-ма души. Около месец по-късно, на 10 април, при подобна експлозия в мина в Козлу, окръг Зонгулдак, загиват десетима.

* На 31 януари 1987 г. срутване в мината в Козлу става причина за смъртта на осем души.

* Два по-сериозни инцидента се случват през 1990 г. На 31 януари в района на град Амасра, окръг Бартън, петима души загиват от взрив на газ. На 7 февруари при друга експлозия на газ в мина в окръг Амасия, Северна Турция, загиват 68 миньори.

* Със смъртта на 37 миньори завършва друг взрив в мина в град Соргун, окръг Йозгат, на 26 март 1995 г.

* На 22 ноември 2003 г. десетима души загиват при подобен инцидент в град Ерменек, окръг Караман.

* Пожар в мина в град Кюре, окръг Кастамону, отнема живота на 19 души на 8 септември 2004 г.

* На 2 юни 2006 г. експлозия в Дурсунбей, окръг Балъкесир, приключва със 17 жертви.

* На 10 декември 2009 г. при взрив в мина в окръг Бурса загиват 19 миньори. Подобен взрив на 17 май 2010 г. в Зонгулдак взима 30 жертви.

* Последният по-голям инцидент е на 8 януари 2013 г. отново при експлозия в мината в Козлу, когато загиват осем миньори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай