Юрист: Борисов няма права в дружеството

Като висящи в безтегловност обяви акциите на футболния клуб Левски бившият премиер и известен юрист Огнян Герджиков.

Юрист:  Борисов няма  права в дружеството | StandartNews.com

Като висящи в безтегловност обяви акциите на футболния клуб Левски бившият премиер и известен юрист Огнян Герджиков. Те са джиросани на премиера Бойко Борисов, но той няма никакво намерение да става акционер, обясни Герджиков пред бТВ.
Той допълни, че след като Борисов не е вписан в книгата на акционерите, той няма права по отношение на дружеството.  "Той не е никакъв акционер, камо ли мажоритарен. Акциите в момента са негови, но правата по акциите - той не може да упражнява", допълни юристът.
Герджиков уточни, че това прехвърляне е пример как не трябва се джиросват акции. "Това трябва да се направи на гърба на самата ценна книга. А доколкото разбирам, това е временно удостоверение. Не можем да очакваме от футболни хора да са наясно как се извършват тези неща", коментира още той.
Юристът даде пример с наследството - той уточни, че собственост може да се прехвърли едностранно, но след смъртта на дарителя - човек не е длъжен да приеме наследството.
"Положението е висящо, то не може да продължава дълго. От 2010 г. има една нова алинея в закона, която задължава джиратара в седем дневен срок да се впише в книгата на акционерите, ако иска да го направи. В рамките на този срок премиерът Борисов трябва да се разпореди", посочи бившият служебен министър-председател. По закон тогава акциите се връщат на приносителя Георги Попов.
Герджиков каза още, че няма юридически пречки Борисов да вземе акциите, но след вписването му в книгата на акционерите - той ще стане мажоритарен акционер, което не е съвместимо с неговия държавен пост, защото ще се създаде конфликт на интереси.
Междувременно от ръководството на Тръст Синя България заявиха, че акциите на Левски трябва да бъдат притежание на футболния клуб и решенията за отбора да се взимат чрез широка подкрепа от левскарската общественост.
"С оглед на поредното "подхвърляне" на акциите на ПФК "Левски" АД, УС на Тръст "Синя България" смята, че единственият верен ход е въпросните акции да бъдат безвъзмездно придобити от футболния клуб. Така всички участници в този унизителен за левскарството процес ще докажат, че не желаят клубът да бъде разменна монета в политически и икономически спорове", се казва в съобщение на Тръста.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай