Волейболистите ни останаха без бронз

Момчетата на Камило Плачи се задоволиха с четвъртото място

Волейболистите ни останаха без бронз | StandartNews.com

Копенхаген. Поредният дървен медал, ако трябва да бъде цитиран Камило Плачи, вгорчи отличното представяне на волейболните национали на Европейското първенство. Сърбия сложи край на надеждите ни за медал, като в малкия финал завъртя три плескавици за 3:0 (22, 30, 25). Така се затвърди традицията да губим, когато играем директен мач за бронза. На европейски първенства тя беше нарушена веднъж. През 2009 година нашите буквално изядоха Русия с 3:0 (25:18, 26:24, 25:21) на шампионата в Турция.

"Лъвовете" на Плачи очевидно бяха гроги след тежката серия мачове и изчерпани психически от италианския шамар с 3:1 на полуфинала късно в събота. Цецо Соколов не беше познатата хала, а останалите успяваха да държат България в мача с отделни проблясъци. Подмладеният сръбски тим надделя с най-силния коз на комшиите във всички колективни спортове - дойде ли решителният момент, всички стават като юмрук.

Неприятното за България е и друго. Волейболистите ще трябва да преминат през ситото на квалификациите за Световното първенство в Полша следващата година. За шампионата се класираха първите три тима от Евро 2013 - Сърбия плюс Русия и Италия, които късно снощи определиха шампиона. Това лиши и селекционера ни Камило Плачи от автоматично продължаване на контракта му за още две години. Условието беше да се класираме за световно първенство. Настоящият контракт на италианския симпатяга изтича следващата година. Така че съдбата му е ясна: минава квалификациите или си тръгва. За никого не е тайна, че въпреки сравнително добрите резултати доста хора от федерацията имат други фаворити за поста. Най-силни са лобитата на Мартин Стоев и Силвано Пранди.

Плачи обаче изгаря от желание да остане възможно най-дълго начело на България и обеща да се върне в София за разлика от колегата си Абонданца. Неслучайно вчера в София пристигна дъщеря му Роберта, която ще се включи в посрещането на волейболните идоли днес.

"Нямаме лидер, който във важните моменти да поеме отговорността", заяви Теодор Салпаров. "Пак повтарям във важните моменти се пропукваме. Нужни са ни играчи, които с увереност и самочувствие да подхождат към мачовете. Такива, които да са играли във финали на големи първенства и Световната лига. Цецо е невероятен талант. Уникален е и цял свят го признава. Вече направи един пълен сезон и му предстои да се развива. Но имахме Казийски, Пламен Константинов и Владо Николов, които бяха много опитни. В напечените мигове искаха топката и знаеха как да я отиграят. Сърбите бяха нахъсани като на финал на олимпиада. Все пак това четвърто място е равносилно на медал", откровен бе либерото на тима.

Нямаме увереност и сигурност за такива мачове, отсъди бившият селекционер Найден Найденов, който сега помага на Плачи. "Играем за пореден път на полуфинал и пак за бронз, но нищо не може да направим. Явно проблемът е психически", отсъди Наката. "Вижда се, че по нищо не отстъпваме на останалите отбори като единици, а и като игра. Както казва Плачи - италианците имат по-голям опит в такива срещи. Всеки от тях е играл финали в Шампионска и Световна лига, на Олимпиада".

Наката отказа да коментира темата с Матей Казийски.

"Не бяхме далеч от бронза, но в края на геймовете направихме грешки, които ни лишиха от медала", заяви веднага след полуфинала капитанът на националите Тодор Алексиев. "Сега няма какво да анализираме, но силите ни стигнаха за толкова", призна още волейболният ни ас. "Не бих казал, че е имало напрежение в тима, може би по-скоро след загубата от Италия духът ни бе сломен. Но се надявам, че ще продължаваме да израстваме. Предстои световна квалификация. Ще гледаме напред", завърши малко по-оптимистично Алексиев.

Волейболистите сега ще си дадат малко почивка и после всички отиват по клубовете.

Бившият национален селекционер Радостин Стойчев заяви, че загубата от Сърбия е горчива. В същото време обаче той похвали националите за представянето им в целия турнир. "Не бива да се зачерква това, което момчетата направиха на това европейско първенство. Положителните неща са повече от отрицателните. Загубата от Сърбия е горчива, но в никакъв случай отборът не трябва да бъде нападан", каза Стойчев пред "Стандарт". "Аз смятам, че стремежът на всеки отбор е за първо място. Моето мнение е, че тимът ни израства за разлика от някои от опонентите ни. Не мога да предскажа какво ще направим догодина например. Дано да се представим и по-добре", добави Стойчев. "Ами питайте Матей Казийски дали ще се връща в националния отбор. Той е достатъчно голям, за да взима сам решенията си", допълни Стойчев. Радо отрече да поема националите на Полша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай