Ваксинират по време на софийския маратон

80 000 лв е наградният фонд на легендарнатото състезание

Ваксинират по време на софийския маратон | StandartNews.com

Държавните рекорди ще бъдат под силна заплаха следващата неделя по време на Wizz Air София маратон. За това говорят досегашните постижения по новото трасе, както и получените заявки от наши елитни бегачи за участие в 38-ото издание на едно от най-масовите и популярни спортни състезания у нас. Очаква и силно чуждестранно участие, тъй като в условията на пандемия българската столица е една от малкото, запазили това емблематично за града събитие, което отново ще привлече на старт хиляди любители на бягането и активния начин на живот.

Wizz Air София маратон 2021 ще се състои на 10 октомври, неделя, със старт от 9.30 ч. на площад „Батенберг“, пред Национална художествена галерия.

"Софийският маратон е едно от емблематичните спортни събития за града ни и заради това Столична община прави всичко възможно той да се състои в сложната здравна обстановка и тази година. Това е причината да няма масов старт на кратката дистанция, а само на състезателните 10 км, 21 км и класическите 42.195 км. Засега в класическия маратон са се записали над 600 участници, а на полумаратон над 1000, но очакваме мнозина да се заявят в последния момент. От 2019 г. маратонът е с ново, по-удобно за участниците, трасе, маршрутът преминава през знакови за града ни места и сгради. Стартът и финалът отново са на площад „Александър Батенберг". Промени в движението заради маратона ще има и заради това отново апелираме софиянци за разбиране и толерантност," заяви на пресконференция днес дългогодишният организатор на събитието Анатоли Илиев, зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“ и член на Управителния борд на ACES Europe.

Спортният директор на БФЛА Диян Драшков разкри, че се очаква много силно българско участие. Държавните рекорди при жените ще атакуват участничката на олимпиадата в Рио Милица Мирчева, Маринела Нинева, най-бързата българка от Стара Загора тази пролет Христина Козарева и др. При мъжете ще видим Йоло Николов, най-бързия българин от маратона в Стара Загора т.г. Шабан Мустафа, Исмаил Сенанджи и др.

„Маратонът ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки. Около старта ще се позиционира специална арка за дезинфекция, през която да минават участниците, а преди началото отделните възрастови групи ще бъдат разделени на необходимите разстояния. Наред с това, Столична община ще осигури ваксинационен център в зоната на старт-финала за всички желаещи да се ваксинират,“ каза Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община. Заедно с главен инспектор Кирил Лозанов, началник Сектор „Общинска полиция“ – СДВР, двамата обясниха промените в организацията на движението, които ще бъдат популяризирани сред гражданите в дните непосредствено преди събитието.

Спортният директор на маратона Даниел Дуков даде повече подробности за участниците от чужбина. „Много държави ограничиха в последните седмици достъпа до България поради пандемията, но ние правим всичко възможно да осигурим класни бегачи по софийските улици. При мъжете ще видим 8 елитни маратонци, при жените – поне 7, сред които е и лидерката за 20-хилядния Джакпот Наом Джабет, спечелила маратоните в Стара Загора и Варна тази година. Ако победи и София кенийката ще е първата, която две поредни години ще спечели големия бонус. При мъжете ще стартират кениецът Дънкан Коеч и Жан Симукека от Бурунди, двамата са с лични реткорди от 2.10 ч.," каза още Дуков, като напочни, че Софийския маратон - заедно с хтези в Сатра Загора и Вална и тази година е част от веригата под мотото "Бягането като начин на живот".

Общият награден фонд е близо 80 000 лв., шампионите на 42.195 км в българската столица ще бъдат премирани с по 6000 лв., предвидени са бонуси за първите 10 в класирането. Парични премии ще получат и призьорите в отделните възрастови групи на големия маратон, най-бързите в полумаратона и на 10 км, както и победителите в държавния шампионат на 42.195 км. Националната телевизия ще излъчи маратона директно по БНТ 3.

Огромен интерес предизвиква и специалната „Арка на победителя“, която ще бъде изградена в зоната на старт/финала. По традиция през целия ден пред нея участници и зрители се фотографират за спомен, правят се селфита и се събират автографи от героите на маратона. Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска от ASICS с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раничка, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с много красив паметен медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

За трета поредна година Wizz Air София маратон е номиниран с „Бронзов етикет“, като е  включен в календара на IAAF - Международната Асоциация на Атлетическите Федерации  и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2021 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Ванда Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани, както и в календара на БФЛА като Национален шампионат по маратон за мъже и жени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай