УЕФА забрани на петел достъп до стадионите

УЕФА забрани на петел достъп до стадионите | StandartNews.com

Краят на една легенда

Собственикът бойкотира турнира, отказва 7 билета

Една жива легенда от историята на френския футбол е пред своя край. Клеман д'Антиб, емблематичният привърженик на "петлите", получи забрана от УЕФА да влиза на стадионите на Евро 2016 в компанията на своя световноизвестен петел Балтазар. Аргументът - съображения за сигурност. Това беше поредната неприятна новина за феновете във Франция след забраната, която столичната префектура подготви за фензоната край Айфеловата кула в дните, в които в Париж ще се играят мачове.

"Вие няма да получите право да влизате на стадионите заедно с вашия петел, се казва в специалното прессъобщение от Нион. - Колкото и да е приятна, компанията на петела ви поставя в деликатна ситуация при срещите ви в екипите за сигурност."

Разочарованият Клеман реагира емоционално и заяви, че при това положение въобще няма да стъпи на стадиона. "Аз съм на 68 години и това ще бъде моето присъствие на шестото и последно за мен европейско първенство, обясни той. - Яростта ми е безгранична. Твърдят, че моят петел е част от легендата, но ми забраняват да ме придружава. Щом той не може да влиза, и аз повече няма няма да влизам", обясни иконата от трибуните, който вече си е купил билети за 7 мачове.

Решението на УЕФА не е прецедент - Клеман и неговият петел вече са получавали забрана за стадиони зад граница, след като Балтазар си позволи да пее гръмогласно на зазоряване.

Босът на федерацията пише разрешително за пернатото
Легендарният Клеман спи по гарите, за да гледа мачове

Клеман Томашевски, както е истинското му име, става известен на световното първенство във Франция през 1998 г., на което страната беше домакин. Тогава целия свят видя по телевизията знаменитата двойка, която се радваше на успехите на националния отбор, а на фланелката на запалянкото имаше надпис "Клеман д'Антиб", който му осигури и прозвището. Твърди се, че самият той е станал известен благодарение на своето пернато, което вече навъртя 3 десетилетия история. До степен, че започнаха да припознават Клеман като Фен номер едно на Франция. А Балтазар от само себе си се превърна в икона, тъй като е петел - националният символ на страната.

Клеман твърди, че се запалил по футбола и по националния отбор от мача Франция - Англия на световното в Испания пред 1982 г., завършил. Гледал го е на живо в Билбао и въпреки загубата с 1:3 остава очарован от емоциите. Самият той не е французин - баща му е поляк, участник в Чуждестранния легион, а майка му е испанка. Роден е в Кредер, Алжир, където таткото е бил на мисия. "По-късно баща ми носеше знамето на тържествени поводи и ми предаде възхищението пред трите цвята на националния флаг", обяснява Клеман.

След световното през 1998 г. нещата се усложниха и стана трудно да влиза по стадионите с петел. Наложи се тогавашният

президент на федерацията Клод

Симоне да напише специално разрешително

което да му служи като пропуск, с който да бъде допускан с птицата по стадионите в страната.

В действителност оригиналният Балтазар стана член на семейството, но ранните му "песни" изчерпаха търпението на съседите и се наложи да бъде преселен във ферма, преди да умре "на сцената" - на един неделен мач от Лига 2 в Ница. Или както го нарекоха, "Вечерта на тъгата".

Впоследствие фермата в Бертена дьо Био осигури

достойни заместници на предтечата.

Всеки от тях - с неизменната трицветна лента на краката.

До пенсионирането си през 2008 г. Клеман около 30 години беше гипсаджия в медицинския център в Антиб. "Хората са убедени, че националният отбор спонсорира Клеман, но това не е така, твърди съпругата му Елиет. - Когато пътува, той спи по гарите и в общежития за по един франк. Понякога спестяванията ни се оказват недостатъчни и той тегли малки кредити."
Все пак какво ще се случи на европейското от следващата седмица? "В момента

Балтазар е щастлив с 6 кокошки

в курник на мой приятел, пояснява Клеман. - На 8 юни обаче пристигаме с влака в Париж и ще се поразходя заедно с него по "Шан-з-Елизе" и пред офиса на футболната федерация."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай