УЕФА пожали Русия (ОБЗОР)

УЕФА пожали Русия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Нион прехвърли проблема с феновете на полицията

Русия мина метър, въпреки използвана пиротехника на мача със Словакия. Феновете на Сборная вече имаха ултиматум, че отборът ще бъде изхвърлен, ако се повторят инцидентите от мача в Марсилия. Въпреки рецидива на стадиона в Лил, Изпълнителният комитет на УЕФА заяви, че няма да се събира и подмина случая, като заяви, че няма да образува дисциплинарно разследване.

След мача обаче отново имаше насилие, макар и извън стадиона - т.е., инциденти, които вече са прерогатив на полицията. С падането на нощта напрежението се усили, англичани запяха "ние мразим Русия" и бяха нападнати от около 400 фенове на Сборная. Заради поредните инциденти още 36 човека бяха тикнати в ареста, след което се оказа, че една малка част от тях са се били, а другите просто са били пияни. Зад решетките се оказа и директорът в отдела за феновете в "Локомотив" Москва Алексей Ерунов, който може да получи до 30 месеца затвор.

16 човека бяха приети в болница, а още 50-ина са потърсили лекарска помощ. Полицията за пореден път се намеси със сълзотворен газ и водни струи, а сред пострадалите се оказа "очевидецът" Стан Колимор - бивш футболист, сега тв коментатор. Стен дори копира Димитър Бербатов като пускаше видеа с екшън сцени. Регионалният префект Мишел Лаланд изрази благодарност на полицията и заяви, че се е справила.

323 запалянковци са арестуваните общо от началото на турнира, а към 196 от тях са повдигнати обвинения и те са оставени зад решетките, съобщиха от вътрешното министерство. Само осем досега имат ефективни присъди и ще полежат в затвора до 3 месеца. Това беше ефектът от непрекъснатите обвинения - и с основание - към френската полиция и френското правосъдие, че не реагират достатъчно твърдо на насилието и не извършват достатъчно арести и депортации. Поредицата от инциденти принудиха френското министерство на спорта да поиска по-твърди мерки от УЕФА. Тя обаче прехвърли топката на домакините. В резултат на мача Англия - Уелс беше решено на стадиона да влязат и полицаи, за да помагат за реда.

Руски биячи се изкараха жертви

Руските фенове се опитаха да се изкарат жертви и невинни. Шефът на обединението на руските фенове Александър Шпригин се оплака, че след задържането им са били транспортирани 150 км в камионетка метър на метър, сякаш е трябвало да ги возят в мерцедеси.

Тарторът се закани, че ще обжалва решението на Франция да бъде изгонен от страната. Той беше един от 19-те руснаци, които бяха задържани в околностите на Кан и ще бъдат изритани обратно в родината си в понеделник. Други 20 бяха пуснати на свобода. „Вероятно утре (днес, б.р.) ще се срещна с консула и ще протестираме, защото това постановление е абсурдно. Имаме право да го направим в срок от 2 дни и ще искаме да ни бъде даден адвокат."

Кремъл засилва пред телевизора щурмоваците

Руските хулигани, които вилнеят във Франция, ще бъдат прогонени от стадионите в родината си. Това обяви шефът на Олимпийския комитет Александър Жуков. "Считам, че тези хора нямат място на спортните мероприятия. Имаме достатъчно крайни мерки, които просто трябва да бъдат вкарани в ход. Човек, който нарушава законите, е редно да се прости и с визата си, но това ще се решава допълнително. Виждаме, че на стадионите има и нормални хора, който идват там със семействата си, продължи Жуков.

Въпросът с щурмоваците от Марсилия и Лил бе обсъден и на Съвета по безопасност в Кремъл. Президентът Путин нареди да се използва печалния опит от Франция, за да не се позволят подобни издънки на световното в Русия след 2 години. "Трябва да се научим как да намалим възможностите за битки между запалянковците. Мерките, които взима полицията, стюардите на стадионите, не са достатъчни. Трябва хората да се научат да подкрепят отборите си по нормален начин. Както е в хокея. Тези хора, които отидоха във Франция само, за да се бият трябва да си го получат като се върнат", каза още Жуков.

Саркози изчетка Сборная пред Путин

Дипломатическите престрелки между Франция и Русия бяха потушени с приятелско изявление на предишния президент Никола Саркози, който гостува на Владимир Путин. "Следя европейското първенство и се надявам, че руският отбор ще излезе от групите, изчетка домакините си Саркози, поканен на посещение на 20-ия Международен икономически форум в Санкт Петербург. - Франция също има силен състав и мисля, че тя е претендент за титлата з този турнир."

Помолен за коментар на поведението на феновете в родината му и проблемите, които те създават на полицията, Саркози, който е бивш вътрешен министър и можеше да даде експертно мнение, отказа да вземе отношение по темата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай