УАДА иска да извади Русия от спорта за 4 години

Финалното решение ще бъде взето на 9 декември

УАДА иска да извади Русия от спорта за 4 години | StandartNews.com

Световната антидопингова агенция (УАДА) поиска Русия да бъде извадена от световния спорт в следващите 4 години.

Крайното решение ще бъде взето на събранието на УАДА в Париж на 9 декември, а до искането за изключително тежката санкция се стигна, след като Комисията за проверка на съответствието на УАДА отново е установила "изключително сериозни случаи на несъответствия с изискванията, в допълнение към утежняващи обстоятелства" при проверката си на данните от РУСАДА.

Препоръката идва, след като беше анализирана информацията от замесената в прикриване на систематична употреба на допинг лаборатория в Москва, предоставена на УАДА през януари. Едно от изискванията на УАДА за премахване на наказанията на Русия, което беше решено през септември 2018 г., беше лабораторията в Москва да предостави всичката налична информация, без да я редактира. Преди възстановяването на правата руската антидопингова агенция РУСАДА беше наказана в продължение на 3 години, заради разкрита схема за прикриване на допингирани атлети. В изявление УАДА каза, че предоставената им от руснаците информация за московската лаборатория не е била "нито пълна, нито автентична". Световната централа твърди, че руснаците са премахнали стотици доказателства за нарушения и са изтрили множество файлове.

Ръководителят на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Юри Ганус обяви, че страната навлиза в нова фаза на допинговата криза, след като вчера вечерта комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА) поиска Русия да бъде извадена от всички спортни състезания за следващите четири години.

Той заяви, че очаква намесата на президента на Русия Владимир Путин по сериозните проблеми със спорта в страната и грозящото наказание от Световната антидопингова агенция (УАДА).

Тази сутрин шефът на РУСАДА Юри Ганус заяви, че очаква УАДА да се съобрази с поисканото наказание от комисията. "Това е реалността. Потъваме в нова фаза на допинговата криза в Русия, която ще продължи през следващите четири години", коментира Ганус.

Подобно наказание ще означава, че Русия няма да участва на Олимпийските игри в Токио следващото лято, а не е изключено и националния отбор по футбол на страната да бъде спрян от участие във финалите на Евро 2020 догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай