Турски рефери подариха на министър Кралев сервиз за кафе

Турски рефери подариха на министър Кралев сервиз за кафе | StandartNews.com

Честта да бъдат приети лично от Министъра на спорта Красен Кралев имаха шефовете на турските съдии. Този уикенд делегация на южната ни съседка върна визитата на българските си колеги и в продължение на три дни гостува на Асоциацията на съдиите по футбол в България. съобщива bgreferee.org  В петък следобяд председателят на АСФБ Стефан Орманджиев заведе в Министерството на младежта и спорта кмета на община Картал д-р Алтънок Йоз, шефът на съдиите в Истанбул Огюз Угурлу, председателят на Балканското дружество Фикрет Порайзоглу, както и неговият основател Шефки Куртулуш. Гостите подариха на г-н Кралев изискан сервиз за турско кафе, което се оказа любимо на спортния министър. На срещата бяха още членовете на УС на АСФБ Антон Генов и Красимир Керезов, както и бившият национал Георги Гинчев, който сега е съветник на Красен Кралев.

Далеч повече емоции предизвика приятелската среща между съдиите на Турция и България, която се игра на стадиона в комплекс „Царско село". Въпреки заканите, южните ни съседи не успяха да вземат реванш за загубата с 1:2 в Истанбул през юни. Този път българите спечелиха с 3:1, като и в двата състава имаше няколко промени.

Турците пристигнаха без своя своя капитан и топрефер Джунейт Чакър

който получи наряд за евроквалификацията Северна Ирландия – Унгария и това го спря да пътува за София. И нашият тим излезе с нов капитан – Георги Йорданов. Той взе лентата от Николай Йорданов, който също пропусна мача заради ангажименти към УЕФА. Селекцията ни обаче бе подсилена с международния рефер Ивайло Стоянов. Много бивши и настоящи съдии изгледаха мача от трибуните на стадиона в Царско село. Двубоят започна с химните на България и Турция и завърши с обща снимка за спомен. За гостите отново блестеше бившият играч на Вердер Фикрет Пойразоглу. Срещата бе ръководена безпристрастно от бившия турски рефер Иззет Костерелиоглу. За отличното му представяне допринесоха и асистентките Димитрина Милкова и Християна Гутева. В края на първата част Таско Тасков даде преднина на нашия тим, а Станислав Ставров вкара втори гол малко след почивката.

Ивайло Стоянов направи 3:0 с удар почти от центъра

използвайки неразчетено излизане на турския вратар. Като истински джентълмен главният арбитър предостави възможността на чаровните си колежки да ръководят мача в последните 20 минути. И само за няколко минути Християна Гутева спечели симпатиите на гостите, давайки дузпа за турците и червен картон за вратаря Абаджиев. Под рамката застана Станислав Ставров, а колегите му започнаха да скандират „Моци, Моци". Това обаче не му помогна и съперникът отбеляза почетното си попадение от бялата точка.
Срещата продължи в ресторант „Градина", където градуса на настроението вдигна фолкпевицата Бойка Дангова. Третото полувреме не излъчи победител, всички бяха изключително активни на дансинга, а селекционерът Йордан Иванов върна усмивките на гостите със специална артистично-музикална програма.
В деня преди мача

официална вечеря за гостите даде „Виктория"

Веригата ресторанти е един от спонсорите на Асоциацията на съдиите по футбол в България. Турците останаха възхитени от ресторант „Ловен парк Виктория" и не пропуснаха да си направиха снимки за спомен. На вечерята присъстваха вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов, мениджърът на съдиите Илонка Джалева и почетният председател на АСФБ проф. Димитър Пармаков. В турската делегация бе и бившят международен арбитър Сабри Чилик, който сега е съдийски наблюдател на УЕФА.Двете страни си размениха подаръци и обещаха да продължат приятелските отношения.
Турците успяха да видят центъра на София отблизо, след като домакините им осигуриха открит автобус и екскурзовод. Повечето от тях си направиха снимки за спомен в храм „Александър Невски", взеха си и сувенири за подаръци.
Кметът на община Картел д-р Алтънок Йоз пък отправи нова покана за гостуване в Турция към българските съдии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай