Цонов остана на 15 см от финала в Пекин

Цонов остана на 15 см от финала в Пекин | StandartNews.com

Без български атлет ще мине финала на троен скок на световното първенство по лека атлетика в Пекин. Тази сутрин двамата ни участници в квалификацията Георги Цонов и Румен Димитров останаха съответно 16-и и 17-и, а на финала отиват първите 12. Цонов, който през сезона имаше 17,03 м започна с два фаула, а в последния си трети опит постигна едва 16,59 м. Той остана на 15 см от 12-ото място.

Димитров пък завърши с 16,53 м при 16,87 м през това лято. Най-добър резултат в квалификацията постигна Педро Пичардо (Куба) - 17,43 м. Общо 5 атлети минаха квалификационната норма от 17,00 м.
"Това е троен скок – на единия ден може да скочиш 18 м, на другия да си на 16 м, коментира след състезанието Цонов. - Не бягах. Всички не бягаха днес. Такава е пистата и в предишните дни това се видя, че няма скорост. И Пичардо и Тейлър дори нямат скорост – има амплитуда, но няма скорост.

Но просто те са скачачи на 18 м и дори без скорост могат да се докарат до 17 м. При нас е друго положението. Стъпих хубаво точно в последния опит, но пак беше по инерция. С една трета крача, нищо повече. Всичко като е станало зле – първа, втора, колкото и да теглиш на трета... няма скорост. Пистата създава впечатление, че е бърза, но тя подхвърля. И ти се отпускаш, мислиш, че влизаш бързо, а то не е така – правиш амплитуда, падаш на 16 м".
Димитров също не бе доволен от представянето си.

"Трябва да тренирам бързината и да търся големи състезания, коментира Димитров. . Аз имам бързаината, но за два опита и я губя. Днес всички бяха зле, и аз бях зле. Напълно по възможностите ми беше влизането във финала. Пистата е страхотна. На много хора не им харесва, на мен много ми харесва. Първият опит ми беше много добър, загряващите опити също се чувствах добре. Изпуснах първият опит, когато направих фаул с много малко.

Беше към 16.80 м и би ми свършил работа за финал. И след първия опит всичко свърши. За следващата година трябва да се готвим за големите първвенства, най-вече за Олимпиадата. На 3 см съм от норматива. Ще го покрия. Трябват ми опит и тренировки. Радвам се, че ме поканиха да участвам на световното първенство".

Българското участие на световното днес продължава в 14,57 м (бъл. вр). В този час Ивет Лалова ще бяга в седма серия на 200 м. Състезанията от световното в Пекин може да гледате пряко по Евроспорт, БНТ и БНТ HD.

Финалите днес
14,00 ч (бъл.вр) - овчарски скок (жени)
14,25 ч - копие (мъже)
15,10 ч - 400 м с преп. (жени)
16,00 ч - 3000 м с преп (жени)
16,25 ч - 400 м (мъже)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай