Неделя,

Три години затвор за употреба на допинг в Китай

От: Пламен Вълков -
130
Три години затвор за употреба на допинг в Китай
A
A
A

От 1 март 2021 г китайските власти ще приравнят употребата на вещества от естествен и синтетичен произход, за да подобрят спортните постижения на престъпление, съобщи агенция Синхуа.

Според него това решение е взето на заседание на Постоянната комисия на Националния народен конгрес (парламент). Според новите изменения на законодателството всички осъдени за допинг ще бъдат изправени пред глоба и лишаване от свобода до три години. Наказанието се отнася и за тези, които предлагат на спортисти забранени стимулиращи лекарства.

Правителството на КНР планира да предприеме по-сериозни мерки срещу лица, които принуждават спортистите да използват такива вещества.

През последните години китайското ръководство засили антидопинговото обществено движение. През 2004 г. Държавният съвет на КНР обяви влизането в сила в страната на първите законови правила, предписващи отказа да се използват стимуланти в спорта. През януари тази година в тази връзка бяха публикувани препоръките на Върховния народен съд на Китай относно регулирането на мерките, насочени към премахване на нарушенията в съответната област.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички