Треньорът на Салимова: Нургюл е сама в Баку, няма пари

Не гледа партиите, пазя си нервната система, каза Живко Жеков

Треньорът на Салимова: Нургюл е сама в Баку, няма пари | StandartNews.com

Детето-чудо на българския шах е оставено само в Баку, и въпреки това пише историята на българския шах.

ВИЖ ОЩЕ: Нургюл на крачка от победата, чака я тайбрек

Нургюл Салимова е сама на турнира в Баку, Азербайджан, а треньорът ѝ обясни защо:

„Причината е, че тези турнири са скъпи. На вечер стаята ѝ струва по 120 долара. Липсата на средства. Беше ѝ помогнато от един наш добър приятел спонсор, за да отиде и да започне да играе в първия кръг, който е около пет дни. Оттам нататък сама си плаща с наградата, която ще вземе. Това е причината да няма никой с нея там. Когато има успехи, има много желаещи за снимки. Когато търсим пари, срещаме мълчание“, подчерта Живко Жеков.

ВИЖ ОЩЕ: Бербо пусна уникални снимки. Новата любимка на България

Финансова помощ може да се получава от спонсори, уточни треньорът.

„Нургюл е лице на всички. Тя е нашето момиче, което ние сме изпратили там. Българската шахматна федерация тази година не получава финансиране от Министерството на спорта. С лични средства успя да отдели 1000 лева“, коментира още той.

„Партията беше с обрати. Първо преимуществото беше за рускинята. После за Нургюл. После трябваше да се защитава за теоретично реми. Не беше лесно да се защити, но успя да се защити. Предстои тайбрек“, каза пред Живко Жеков след второто реми с Александра Горячкина от Русия, като добави, че „борбата продължава“.

Ето какво още сподели наставникът за представянето на Салимова.

– Г-н Жеков, честито класиране на Нургюл на финала на Световната купа! Като гледахте днешните партии, какво си мислехте?

– Ако трябва да съм честен, не ги гледах онлайн, пазя си нервната система (смее се). Чаках да ми кажат резултата и тогава проследявах ходовете. Но от това, което видях, Нургюл показа стабилна психика и много смела и талантлива игра! Коментарите, които вървят на живо от гросмайсторите, които следят партиите, са изпълнени със суперлативи за нея. Тя вече си осигури участие в турнира на претендентките за световната титла.

 Победата, която направи в първата партия с контрола от 10 минути, трябва да влезе във всички учебници за атакуваща игра, с жертвата на топа и с хода на офицера и последвалия неспасяем мат. Направо велико! При това Нургюл би Музичук, която е три пъти световна шампионка именно на бързия шах, така че е още по-сладко! Да я победиш на нейна територия, с целия и щаб там, с всичкия и опит, направо нямам думи.

– А Нургюл е сама в Баку…

– Да, сам сама е там. Комуникираме си само по скайпа. Говорим главно, когато й е тежко. Когато бие, не се обажда.

– Кога за последно я чухте и какво й казахте?

– Вечерта преди решителните партии. Казах й, че всичко е постигнато и оттук нататък да играе спокойно и смело напред!

– С това класиране за финала тя влиза и в турнира на претендентките за световната титла…

– Да, точно така. Класира се и за веригата Гран при при жените за следващите 2 години и всъщност тя влиза в топ професионалния женски шах. Нейното име ще се спряга оттук нататък в световния женски шах, особено след днешния успех (след победата на полуфинала - б. р.) и без значение какво ще стане на финала. Защото победата й над Музичук не бе все едно се е промъкнала, а напротив – показа игра, която заслужава уважение и прави впечатление. Излезе от тежки психологически и игрови позиции, така че само уважение!

– Какви са шансовете на Нургюл срещу рускинята Александра Горячкина на финала?

– Познаваме я отдавна, тя е топ състезател, но макар да е от младото поколение, Нургюл не е играла досега с нея на класически шах. Регламентът ще е същият като на полуфинала, но рускинята да се страхува – тя има какво да защитава. Ние излизаме да бием, ако можем! Но и това, което Нургюл направи до този момент и велико!

Източник: „Мач Телеграф“, снимка - Фейсбук, профил на Васил Антонов

Нургюл Салимова е родена в с. Крепча, област Търговище на 2 юни 2003 г. Научава се да играе шах, когато е на 4-годишна възраст.

Шампионка е на България рекордните 10 пъти в различните възрастови групи. През 2011 г. в Албена спечелва Юношеското европейско първенство по шахмат при момичетата под 8 г. През 2015 г. в Порто Карас Салимова спечелва Юношеското световно първенство по шахмат при момичетата под 12 г. През 2015 г. година печели и Юношеското първенство на Европейския съюз при момичетата под 12 г. През 2017 г. спечелва Първенството на България по шахмат при жените. Към май 2018 г. Салимова вече е спечелила Откритото първенство на Байон с блестящ резултат, който е и първата ѝ норма за титлата международен гросмайстор за мъже. По-късно покрива и нормите и за международен майстор за мъже. През юли 2018 г. играе в Пардубице, Чехия, където взема награда за най-добра жена в турнира. През декември играе в Задар, Хърватия, където успява да вдигне ЕЛО рейтинга си над 2400. Към началото на 2019 г. е на 57-о място в световната ранглиста сред жените и водачка в световната ранглиста сред девойките до 16 г.

Нургюл Салимова успява да привлече огромно медийно внимание към себе си и шаха след като оглавява световната ранглиста при девойките до 16 г.

Според ФИДЕ, към настоящ момент е класирана на 3-то място в света за девойки-шахматистки, пише 24родопи

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай