Топ атлети гонят нови рекорди на Витоша

Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще опитат в неделя да си подобрят постиженията от НДК до Черни връх

Топ атлети гонят нови рекорди на Витоша | StandartNews.com

Двама от най-класните ни планински бегачи ще атакуват тази неделя поставените от тях 10-годишни рекорди за скоростно изкачване на Витоша. Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. съответно при мъжете и жените.  Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за шеста поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“. Няколко емблематични събития ще съберат много приятели на планината тази неделя на витошкия първенец.

Точно в 9.00 ч. току преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх". По същото време ще потеглят няколко туристически похода към Черни връх:

първи лъч: хижа Алеко – Черни връх

втори лъч: Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх

трети лъч: с. Железница „Скопарника“ – Черни връх по маршрута, по който Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват витошкия първенец

Всъщност тържествата по отбелязването на 126-ата годишнина на туристическото движение в България започват още в петък, 27 август в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Там около 10.30 ч. се очаква финалът на най-бързите в планинското бягане НДК - Черни връх. На хижа „Алеко” пък ще гостува Столична библиотека с интересна програма. 

За отбелязване на празника, Сдружение "Маратон" организира за 15-а поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата Five mountains – състезателното изкачване „Витоша Рън“ от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За надпреварата по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна положителна денивелация до този момент са се записали близо 200 участници.

Трасето е прочистено и подготвено за тези, които искат да го опитат предварително, то  е предизвикателство както за любителите на бягането в планината, така и за професионалните планински бегачи. Контролното време от 5 часа позволява на спортисти и любители с различна подготовка да изпитат физическите си и морални сили. Освен рекордьорите Шабан Мустафа и Милка Михайлова, участие вече са заявили миналогодишните победители Петър Борисов и Мария Николова, а неизменно, за 15-ти път дистанцията ще пробяга ветеранът и победител от първото състезание през 2007 година Бойко Златанов.

Настоящият скоростен рекорд за изкачване на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе поставен през 2011 г. от Шабан Мустафа, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г. Трасето ще бъде маркирано в събота и почистено след състезанието.

За трета поредна година най-бързите ще могат да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха, която ще се активира в сайта    https://marathon.bg/vitosha2021/. Там са публикувани карта на трасето, начините и сроковете за заявките, които могат да се направят и непосредствено преди старта.

Ето и повече подробности за трасето: старт в София, НДК (Източната част до билетния център),  финал на Черни връх; Дължина: 18 км, D+1734 м с 5 междинни контролни пункта (виж схемата на трасето), преминава по Моста на влюбените, пo централната алея на Южен парк, продължава по ул. Никола Крушкин, пресича Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, зад Фантастико, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и Платотo до финала. Маркировка с жълт временен спрей и табели.

Осигурено е извозване на багаж на участниците от старта пред НДК до финала на Черни връх. След завършване на проявата за участниците е осигурен безплатен транспорт до София с автобус, който ще тръгне от паркинга пред хотел Морени, качване само срещу стартов номер.

Организаторите апелират за толерантност, да се прави път на състезателите, които имат нужда от подкрепа. В планината има място за всички. Молбата е също да не се събират маркировъчните ленти по трасето, те задължително ще бъдат събрани от организаторите след края на състезанието. И в тази връзка, напомняме на всички участници в надпреварата и всички любители на планинския туризъм, които ще се качат на Витоша за празника – нека пазим планината и да не оставяме боклук след себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай