Тито Виланова: История за любов и болка

Тито Виланова: История за любов и болка | StandartNews.com

Семейство Виланова не пребори рака, но остана здраво като юмрук

Всичко ще бъде наред! Това бяха последните думи на Тито Виланова към семейството му, преди да влезе в операционната. Фразата стана известна, след като той се завърна като треньор на пейката на "Барса". Медиите започнаха да я повтарят и тя се превърна в девиз на семейство Виланова. Синът му Адрия показа в тези тежки часове, че е наследил баща си. "Благодаря на всички за подкрепата, всичко ще бъде наред", написа тийнейджърът на стената си в "Туитър". Статусът не се промени. Семейството запази спокойствие докрай. То е по-различно от останалите. Здраво като юмрук, за да може да пребори рака. Уви, не успя.

"Възхищавам се на куража ти. Никога не повиши пулс и не изпадна в паника. Всъщност само веднъж съм те виждал притеснен, когато видя за пръв покани на разходка Монсерат, любовта на живота си", каза Жоурди Роура, верният помощник и един от най-близките приятели на Виланова, докато държеше за последно ръката му. Двамата са неразделни от детството. Заедно правят стъпки във футбола в прословутата школа "Ла Масия". Оттогава

с тях в добро и лошо е Хосеп Гуардиола

Тито и Монсерат "Монтсе" Чауре, която е графичен дизайнер, се срещат за пръв път преди 20 години. Тя е на 18, а той обещаващ халф. Женят се през 1992 година, след като ходят от шест. "Прави, каквото искаш", категорична е Монтсе, когато Тито попадна в полезрението на всички медии. Съпругът се превръща в герой на деня, след като му предлагат да замени Пеп Гуардиола. Тя винаги е подкрепяла мъжа си. Не се притеснява да напусне родната Барселона, за да бъде до него във "Фигуерес", "Селта", "Бадахос", "Леида", "Елче", "Майорка" и "Граманет". "Монтсе е моят подарък в живота", винаги е твърдял Тито, който слага край на футболната си кариера през 2002 година. Двамата се допълват взаимно.

Обичат едни и същи неща - хубавата храна и музиката

Могат с часове да се разхождат из плажовете на Коста Брава, да забравят за времето и всичко останало. Монтсе е втората жена в живота на Тито, която го кара да си облизва пръстите от манджите й. Първата, разбира се, е мама, по чиито канелони треньорът е луд.

Любимата го дарява с две деца. През 1994 година на бял свят се появява Карлота. В момента тя учи в бизнес училището "ESADE" в каталунската столица. Треньорът умело се опитва да запази семейството си от шума и медиите, но не успява. Няма как те да не се появят на някой от големите мачове. Дебютът им е в Мадрид на финала за Кралската купа срещу "Атлетик". Така неприкосновеното кътче става достояние на всички. Монтсе, Карлота и синът Адрия привличат повече светкавици към себе си, отколкото играчите на "Барса". Адрия наследява любовта на баща си към футбола, а според близките и към всичко останало. 17-годишният Адрия тренира в школата на "синьо-червените". Настоящият наставник на каталунците Тата Мартино дори го вика при по-големите. "Сбъдната мечта", пише тогава наследникът на Тито в "Туитър". Семейството продължава да бъде като юмрук и след смъртта на главата му. То спази традицията и обядва заедно в неделя в любимия ресторант на Тито в "Барсалонета".

Ястието също бе традиционното - ориз с омари

Компанията позната - Пеп Гуардиола и съпругата му Кристина Сера. И двете фамилии забравиха за болката и си припомниха стотиците хубави мигове заедно, когато на масата бе и Тито.

Монтсерат, Карлота и Адрия се превърнаха в истински медицински специалисти, за да помагат във всеки миг на Тито, който през 2011 година за пръв път получи тежката присъда - рак. Децата демонстрираха невероятни сили по време на поклонението. Карлота просълзи присъстващите в катедралата 1500 души с речта си, която надмина годините й. "От всичките неща, на които ме научи татко, ще запомня едно - животът е твърде кратък, за да бъдеш нещастен. Никой няма да може да ме научи обаче как да живея без него. Затова той винаги ще бъде жив, в мен, в сърцето ми", обяви Карлота. "Татко, ти винаги си бил моят пример и аз ще се боря докрай с разум, сърце и храброст (б.р. прословутата фраза на Тито)", каза след това Адриа.

За Монтсе е последният подарък, който направи Тито в живота си. На велики четвъртък той привика Анхел Фернандес, приятел, а освен това бивш вицепризидент на "Барса" и собственик на фирма за продажба на имоти. Анхел трябва да купи часовник и да го даде на Монсерат. За да знае, че времето не е пречка и любовта между двамата ще бъде вечна.

За последно Монсерат и Тито бяха забелязани заедно публично миналата година. Двамата присъстваха на концерта на Пабло Алборан по време на фестивала "Кап Роиг" в капелата "Палафружел". Макар че публиката бе дошла за музиката, нямаше как да не обърне внимание на двойката, белязана от тежката болест. "Всички следяха погледите им, в които се четеше особено електричество, химия и любов", разказа един от присъстващите в залата. Тито

тогава беше бледа сянка на себе си, отслабнал с 14 килограма

Макар че вървеше трудно и с помощ, той поиска да се поразходи малко на въздух. По-късно семейството вечеря с приятели от Аржентина в ресторанта "Нуеве Рейнас". В тази нощ папараците показаха и сърце. Никой не си позволи да направи снимки на Тито.

Оттам насетне семейството се затвори в дома си в елитният квартал "Торемирона", където даваше от време на време обеди и вечери за приятели. През останалото време четиримата се забавляваха с любимата игра на Тито - падел (б.р. разновидност на тениса, който е особено разпространен в Испания и Латинска Америка). Компанията се допълваше и от родителите на Тито - Хоаким и Мария Роса. Също като във филм. Тъжен и романтичен. В Испания обявиха, че само едно заглавие е достойно за връзката между Тито и Монсерат - "Безкрайна любов". Неслучайно едноименна лента с Брук Шийлдс е една от любимите им.

Едва ли семейство Виланова е очаквало, че само ще сложи достоен финал на тази история - за любов и болка. В мрежата "Whatsapp" преди време се появи последната им снимка. Четиримата заедно, усмихнати и хванати за ръце.

(По материали на испанския печат)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай