Световният футбол загубил $14 млрд. от Covid-19

Нашият спорт бе засегнат много сериозно от пандемията, категорични са от ФИФА

Световният футбол загубил $14 млрд. от Covid-19 | StandartNews.com

Загубите за клубния футбол в световен мащаб вследствие на пандемията от коронавирус може да се равняват на една трета от стойността му, изчисляват от ФИФА.

Сметките са на Оли Рен, който е начело на Комисията за справяне с последиците от пандемията. Той изчислява, с помощта на финансови консултанти, че клубните тимове печелят около 40-45 милиарда долара на година. Сумата 14 милиарда е посочена кат пропусната печалба и се базира на сегашния сценарий, при който футболът бавно се рестартира след три месеца застой.

„Футболът беше засегнат много тежко от пандемията от COVID-19“, заяви Оли Рен.

 „Това създаде много сътресения на различни нива с някои професионални клубове, които и сега са изправени пред много сериозни затруднения. Също така аз съм много загрижен за младежките академии и клубовете от по-ниските дивизии", допълни той.

Според него най-засегнати за клубовете в Южна Америка. Сериозни загуби има в Африка и Азия.

"Това, че добрата работа, свършена за изграждане на работещи структури в Азия и Африка, може да пострада сериозно, е наистина проблем. Трябва да смекчим удара в тези региони на света“, заяви финландецът.

ФИФА вече отпусна около 1.5 милиарда евро на националните федерации с цел справяне с финансовите последици от пандемията. Рен уточнява, че 150 от всички 211 страни са поискали подкрепа.

„Критичното ще дойде от отговора дали ще бъде разработена и може ли да се използва ваксина, както и дали ще намерим медицински и други средства за пълно овладяване пандемията. Но всичко това е много несигурно", завърши Оли Рен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай