Светът въздиша по Пиронкова

Цвети излиза за титлата в 10,30 ч, F+ дава пряко

Светът въздиша по Пиронкова | StandartNews.com

Сидни. Първи финал в кариерата си ще играе Цветана Пиронкова. Пловдивчанката победи шестата в света Петра Квитова с 6:4, 6:3 на тенис турнира в Сидни, Австралия. При последната точка чехкинята поиска ястребово око, но не бе права. В този момент Цвети погледна към небето и благодари на Господ. На трибуните майка й Радосвета и баща й Кирил също избухнаха в аплодисменти. Двамата ще бъдат и днес на централния корт в Сидни. От 10,30 ч българско време Пиронкова излиза в спор за титлата срещу германката Анжелик Кербер, която е втора в схемата и номер 9 в света. Мачът ще бъде предаван пряко по F+, която се лови от абонатите на "Булсатком".

Успехът на Цвети й осигури 64 000 долара от наградния фонд и 330 т. за ранглистата.

Това са повече от половината точки, които тя спечели през цялата 2013 г. Ако успее да триумфира с титлата, Цвети ще добави още 165 т. и ще се завърне в Топ 60.

Пиронкова счупи и още един рекорд. За първи път в историята на турнира в Сидни тенисистка, тръгнала от квалификациите, стига финал, отбелязва сайтът на женската тенис асоциация. "Пиронкова разкри своя потенциал", добавя изданието. Сайтът на турнира пък определи една от точките на Цвети за "удар на деня". Минаващият форхенд на българката в края на първия сет събра най-много гласове в анкетата на WTA.

Световните медии също не подминаха успеха на Цвети. "Малко известната Пиронкова влезе в историята", написа "The Sidney morning herald". "Фокс Спортс" отбеляза "Сензация! Българска звезда на финал". "Скай Спортс" определя победата на пловдивчанката като "много впечатляваща". Медиите в Германия пък отбелязват, че на Кербер ще й е много трудно на финала днес, тъй като играта на Пиронкова е много непозната за нея.

Дълго чаках финал

това е нещо, което липсваше в кариерата ми до момента, обяви Цвети Пиронкова след победата си над Петра Квитова. "Можете да си представите как се чувствам сега и как ще се чувствам срещу Кербер", продължи Цвети. "Разбира се, че бях нервна, но се опитах да сдържа емоциите. Каквото и да стане, за мен този турнир ще си остане един от най-любимите. Няколко пъти съм участвала тук, играла съм квалификации и никога не съм си представяла, че ще стигна финал", завърши Цвети. Петра Квитова похвали съперничката си и й пожела титла. "Пиронкова ме затрудни с това, че се движеше много добре по терена, бе доста концентрирана и сервираше чудесно. Тя има всички шансове да спечели купата. Дано успее", добави чехкинята.

Квитова е десетата, Винъс и Звонарьова са й клиентки

С успеха срещу Петра Квитова в Сидни Цвети Пиронкова закръгли на 10 победите си срещу тенисистки от топ 10 на света. Любимите й жертви са Винъс Уилямс и Вера Звонарьова. Американката всъщност е и първата от голямата "десетка", която нашето момиче побеждава - на "Аустрелиън Оупън" през 2006 г. Тогава едва на 18 българката елиминира голямата сестра Уилямс (номер 10 по това време) още в първи кръг. След това Цвети я бие на 1/4-финал на "Уимбълдън" през 2010 г., когато Винъс е втора в света. Година по-късно пловдивчанката печели отново в Лондон на 1/8-финал, но съперничката й вече е извън топ 10.

Звонарьова също два пъти си намира майстора в лицето на Пиронкова, докато е сред най-добрите в света. Първо като номер 7 през 2009 г. в Москва, а след това на "Уимбълдън" през 2011 г., когато е номер 3. Останалите й "клиентки" са Анна Иванович (2008; номер 3), Елена Дементиева (2010; 5), Агниешка Радванска (2012; 3) и На Ли (2012; 9) и сега Сара Ерани (7) и Петра Квитова (6).

Фен на ЦСКА наби Гришо

Григор Димитров претърпя втора загуба на демонстративния турнир "Kooyong Classic" в Австралия. Ракета номер 1 на България падна от Фернандо Вердаско 4:6, 2:6 за час и 14 мин. Неотдавна испанецът се щракна с екипа на родния ЦСКА. Както е известно, Вердаско е близък приятел на шефа на "червените" Лоурънс Дейвис. Продавачът на пури беше инициатор за фотоса с червената фланелка, който се появи в профила на Дейвис в Туитър.
Това е втора загуба за Димитров на този турнир. В сряда българинът падна от японеца Кей Нишикори 6:7 (5), 4:6.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай