Стартира европейското по колоездене в Пловдив

Министър Кралев откри надпреварата

Стартира европейското по колоездене в Пловдив | StandartNews.com

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри днес Европейското първенство по колоездене на писта в Пловдив. Шампионатът се провежда от 11 до 15 ноември в новата зала "Колодрума", която за първи път приема шампионат от такъв ранг.
"Горд съм от това високо и заслужено признание за България и българското колоездене. 

В година, в която целият свят е изправен пред множество трудности заради пандемията от коронавирус, организирането на международни състезания е изключително предизвикателство и отговорност. Сигурен съм, че Българска федерация колоездене, Пловдив и зала "Колодрума" ще отговорят на високите очаквания и отново ще докажат, че сме отлични домакини, които знаят как да провеждат събития от най-високо ниво въпреки трудностите, породени от кризата с Covid-19", заяви Красен Кралев.

Спортният министър подчерта, че домакинството на шампионат от такъв ранг е от ключово значение за развитието на колоезденето в България. "Освен че ще събере европейския елит в този спорт, той ще даде възможност да покажем пред Европа и света колодрума в Пловдив, който е единственият закрит в Югоизточна Европа. Вярвам, че след провеждането на първенството много състезатели ще проявят интерес към нашата страна и желание да провеждат подготовката си в България. Благодаря на вицепрезидента на Европейската федерация по колоездене Александър Гусятников, който даде идеята страната ни да кандидатства за домакинство на този шампионат", допълни още Кралев и пожела успех на състезателите.

Повече от 200 колоездачи от над 20 държави ще спорят за отличията в Пловдив, сред които олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти. България ще бъде представена от 7 състезатели.

На Европейското първенство ще бъдат раздадени общо 22 комплекта медали в 11 дисциплини при мъжете и жените - спринт, отборен спринт, индивидуално преследване, отборно преследване, кейрин, омниум, мадисън, индивидуално бягане по часовник 500 м (жени)/1000 м (мъже), състезание по точки, скрач и елиминация.

В церемонията по откриването се включиха още вицепрезидентът на Европейската федерация по колоездене Александър Гусятников, президентът на Българска федерация колоездене Драгомир Кузов и зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.
Гусятников отбеляза, че колодрума в Пловдив може да се превърне в център на колоезденето в Европа. Драгомир Кузов благодари на спортния министър за помощта оказана от ММС при организацията на Европейското първенство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай