SONY заплаши да се оттегли от Световното по футбол

SONY заплаши да се оттегли от Световното по футбол | StandartNews.com

Лозана. ФИФА е под нарастващ натиск заради спорното решение да възложи Световната купа 2022 на Катар.

Един от основните спонсори, Sony, призова управителния орган да извърши "съответното разследване" за твърденията за нарушения по време на процеса на офертиране.

Междувременно, Сънди Таймс публикува нови твърдения, основани на изтичане на милиони секретни документи.

Катар бяха наградени с правото да организира световното първенство през 2022 през декември 2010 година.

Вице-президентът на ФИФА Джим Бойс казва, че ще подкрепи повторно гласуване, за да се намери нов домакин, ако обвиненията в корупция могат да бъдат доказани.

Миналата седмица вестникът съобщи, че бившият вицепрезидент на ФИФА Мохамед бин Хамам е платил 3 млн. британски лири на футболни служители по целия свят, за да помогне за спечелването на подкрепа за кандидатурата на Катар в навечерието на гласуването.

Президентът на УЕФА Мишел Платини изрази готовност за избор на нов домакин на световното първенство през 2022 г., ако бъдат доказани обвиненията в корупция при кандидатурата на Катар.

Французинът доскоро беше един от големите поддръжници на емирството. Той беше един от четиринадесетте членове на изпълнителния комитет на ФИФА, които гласуваха за скандалния избор на Катар през 2010 г.

Платини също беше замесен в скандала, като Telegraph обяви, че той се е срещал тайно с Бин Хамам.

"Ако корупцията бъде доказана, ще има ново гласуване и наказания", заяви Платини пред в. "Екип".

Трикратният носител на "Златната топка" добави, че не съжалява за избора си. "Мисля, че това беше правилният избор за ФИФА и за футбола", заяви французинът.

Председателят на независимата етична комисия Майкъл Гарсия вече започна разследване на избора на Русия 2018 и Катар 2022, въпреки че през тази година се появиха съмнения за саботаж от страната на членове на ФИФА.

Бойс пък увери, че всички членове на изпълкома на ФИФА подкрепят изцяло Гарсия и очакват неговия доклад, за да предприемат следващи действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай