Неделя,

Шеф в бадминтона: Стоеви направиха ритуално самоубийство

От: Димитър Пенев -
Шеф в бадминтона: Стоеви направиха ритуално самоубийство
A
A
A

Спортният директор на Българската федерация по бадминтон Орлин Цветанов заяви, че действията на Габриела и Стефани Стоеви може да имат много сериозни последствия за тях. Сестри Стоеви, европейски шампионки на двойки от миналата година, излязоха с обръщение във Фейсбук, в което се казва, че няма повече да играят за България заради лошо отношение към тях от страна на Българската федерация по бадминтон и проблеми с финансирането на подготовката им.

"Цялата ситуация е много неприятна, но за мен това е ритуално самоубийство. Тези момичета са лицето на нашия спорт. За последните четири години аз лично нямам спомен да е имало лошо отношение към тях от страна на Българската федерация. Всичко, което казаха за пари, не е вярно. Аз исках да им наложим наказания, когато отказаха да играят за България още в края на миналата година, но президентът (Володя Златев) не ме подкрепи, защото се бореше да ги запази", коментира Цветанов. Той обясни, че безпроблемната натурализация може да стане само с разрешение на Българската федерация. "Те имат договори с Българската федерация и това, че отказват да играят в националния отбор е достатъчно основание да ги накажем с лишаване от състезателни права за 2 години, например. Ако го направим, това на практика ще сложи край на кариерата им, защото след толкова дълга пауза без състезателни мачове, те много трудно ще успеят да си върнат нивото".

Володя Златев подчерта, че винаги се е отнасял с респект и уважение към сестрите.

"Единствените ми чувства към тях са респект и уважение. Желая те да продължат да играят за България. За мен беше шок това, което са публикували. Те са лицето на Българската федерация по бадминтон и в последните години основната част от финансирането е насочено към тях. Адмирирам проверката на министерството. Предоставили сме всички банкови извлечения за преведените към тях средства за подготовка, за възстановяване, за участие в международни турнири. Отделно от това те, както и техният треньор, получават и по 900 лева всеки месец от федерацията. Направили сме всичко възможно да ги обезпечим, а отделените средства дори надвишават предвидените за тях", каза Златев.

"Все още нямаме нищо писмено и официално от тях. Имаме само едно изявление във Фейсбук, в което казват, че не искат да играят повече за България. Не знам какво точно планират, но аз първоначално си помислих, че слагат край на кариерата си. Все пак те могат да участват в международни турнири само със заявка от Българската федерация. Ако не играят за България, не знам как може това да се получи.

Има индикации, че те ще станат французойки. Според правилника това може да стане след 3-годишен период след последното им участие за националния отбор на България т.е. след март 2021 година. Но това съвпада с началото на олимпийския цикъл за Париж 2024", допълни той. "Държавата е инвестирала хиляди в тях. Административната функция сега е на Министерството на спорта. Трябва да се помисли, дали да не се иска някаква компенсация от държавата, за която те ще играят в последствие. Трябва да търси някаква справедливост", каза още Златев.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички