Самбото ни донесе сребро и бронз (ОБЗОР)

Самбото ни донесе сребро и бронз (ОБЗОР) | StandartNews.com

Още двама наши изпуснаха медал на игрите

Сребърен и бронзов медал спечелиха самбистите ни вчера на европейските игри в Баку. Калина Стефанова не успя да се пребори за титлата в категория до 60 кг. Българската надежда отстъпи на една от най-големите руски звезди в този спорт Яна Костенко, която е двукратна световна шампионка, с 0:3 точки. 27-годишната рускиня грабна златото с явно превъзходство, като нашето момиче получи три забележки за пасивна игра. "Познавам много добре руската състезателка. Всички са наясно със силовия й капацитет. Определено имаше насочена тактика да ме избутва навън и да търси техническо превъзходство. Не успях да се защитя. И аз бях намислила тактика - да отворя борбата, да дам максимално каквото мога, но тя максимално ме затвори", сподели Стефанова.

Второто отличие за България извоюва Магдалена Върбанова (52). Тя надделя над представителката на Армения Сосе Балсанян с 2:0 пред пълните трибуни на "Хейдар Алиев Арена" и взе бронза. "В нашия спорт до последната секунда нищо не се знае. Като цяло не се чувствах много добре, но събрах сили накрая. Арменката е силова състезателка и се срещаме често по турнири. Не е за подценяване. Много исках този медал наистина и смятам, че на косъм ми се изплъзна златото", каза Магдалена. Медал изпусна Ваня Иванова (64). Българката загуби срещата за третото място. 26-годишната Иванова отстъпи пред Анна Щербакова (Рус) с 0:4 точки. За отличие не успя да се пребори при 74-килограмовите и Мартин Иванов. 26-годишният сливналия загуби битката за бронза като отстъпи пред Каха Мамулашвили (Гру) с 1:3 т.
До момента в Баку България има спечелени седем медала - три сребърни и четири бронзови.

3 от 3 за жените в бадминтона

Бадминтонистките ни стартираха ударно на Игрите в Баку. Водачката Линда Зечири и номер 3 по ранкинг на турнира Петя Неделчева записаха победи в първия ден. Те надвиха съответно украинката Мария Улитина с 21:11, 21:16 и Делфин Ланзак (Фр) с 21:13, 21:10. На двойки Габриела и Стефани Стоеви се справиха с 21:10, 21:16 срещу украинките Наталия Войцех и Елизавета Жарка. Благовест Кисьов се класира без игра за 1/8-финалите след отказване на двама от съперниците му. При мъжките двойки братята Лилиан и Михаил Михайлови започнаха със загуба в своята група от белгийците Матис Дирикс и Фреек Голински с 6:21, 15:21.

Съдийски тесли, аркада и загуби на боксьорите

Лош ден имаха нашите боксьори вчера в Баку. И тримата ни участници записаха загуби. Стойка Петрова отпадна на 1/4-финалите в категория до 51 кг с 0:2 съдийски гласа от олимпийската шампионка Никола Адамс (Вбр). "Нямам право на тази игра. Секунда невнимание и всичко отива по дяволите", критична бе българката след двубоя.

Сериозно ощетен бе Даниел Асенов, който се състезава при 52-килограмовите. След съдийска тесла с 1:2 гласа от реферите в срещата си с азера Елвин Мамишзада, Тайсъна от Кукорево вече е аут от надпреварата.

Стефан Иванов (56) също отпадна на 1/4-финалите. Носителят на купа Странджа от 2012 г. получи лоша аркада в боя си с Дзмитри Асанау (Блрс). Две медицински лица дълго обработваха раната му край ринга. Нашето момче не можа да се пребори за успеха и загуби с 0:3.

12 аса и смачкахме Словакия

12 аса реализира мъжкият ни национален тим по волейбол на игрите в Баку срещу Словакия. Пет от тях бяха на Ники Николов и 4 на Жани Желязков. Нашите не срещнаха никаква трудност и разпиляха съперника с 3:0. Така момчетата водени от треньора Николай Желязков записаха четвърти успех от 5 мача и с 11 т. се изкачиха на второто място преди изиграването на последния сблъсък в този поток между Русия и Италия. Съперникът на "трикольорите" за четвърфиналите стана ясен късно снощи.

Другият състав на националния тим, който играе в Световната лига, допусна поражение от Аржентина с 0:3. Загубата свали отборът на Пламен Константинов на трето място в класирането, докато "гаучосите" се изкачиха на втора позиция. "Мислехме повече за завръщането в Европа", отсече Гибона.

Кралев награди медалисти

Почетни плакети на ММС връчи Красен Кралев на нашите борци, донесли медали от първите европейски игри в Баку. Спортният министър отличи сребърната медалистка Елица Янева и носителите на бронзови отличия Евелина Николова, Тайбе Юсеин и Даниел Александров. "Ще изплатим максимално бързо премиите ви. Каквото ви е необходимо, ще помагаме", заяви на срещата Кралев. За борбата надпреварата в Азербайджан бе със статут на европейски шампионат. Състезателите казаха, че ще се борят за квоти за олимпиадата в Рио, на световното в Лас Вегас през септември, на европейското в Рига през 2016 г., както и на квалификационни турнири в Сърбия, Монголия и Турция догодина.

Трето място спечели

нашият Валентин Петков в класическия културизъм. На Игрите в Баку този спорт е приет като демонстративна дисциплина. Участието обаче е историческо, защото е първа крачка към приобщаването на културизма в олимпийското семейство.

Не успя да се класира за финала

българският смесен отбор в стрелбата със спортен пистолет от 10 м. Антоанета Бонева и Самуил Донков завършиха с 12-и резултат от 17 отбора, след като събраха актив от 471 т. Донков спечели 234 т., а Бонева - 237 т.

Явор Христов отпадна

на 1/16-финалите в индивидуалното състезание на стрелба с лък. Той загуби с 3:7 от холандеца Сеф ван ден Берг. "Напрежението си оказа влияние. Противник, който стреля предимно десятки трудно се преодолява", каза българинът.

Нашите днес

07,00 и 14,00 Бадминтон, сингъл и двойки, Л. Зетчири, П. Неделчева, Б. Кисьов, Г. Стоева, С. Стоева, Л. Михайлов, М. Михайлов
07,00 и 14,45 Фехтовка, Атанас Арнаудов
07,30 и 15,30 Плуване, Диана Петкова, Матю Ценков и Бояна Томова
10,30 и 16,00 Бокс Елиан Димитров

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай