Разкритията от ДС: Прочистване или омаскаряване

Разкритията от ДС: Прочистване или омаскаряване | StandartNews.com

Няколко големи имена на българския спорт бяха разкрити като агенти на бившата ДС от Комисията по досиетата. Проверката (решение 2-451 от 21 януари 2015 г.) е обхванала общо 76 души, които са били или са председатели и членове на БОК. От тях е установена принадлежността към ДС на 19 души, като са обявени имената на 11 от тях, тъй като останалите са починали и законът не позволява оповестяването им.

Светла Оцетова (родена 1950 г.)

* зам.-председател на БОК (2005-2009)
* член на Изпълнителното бюро (1995-1998) и (2000-2005)
* член на Управителния съвет (1998-2000).

Вербувана през 1978 г. от Трето управление на ДС (ВКР, военното контраразузнаване) под псевдонима "МАРИАНА". За нея в архивите на ДС е открит само картон и вписването на агентурното име в регистрационния дневник.

Оцетова е състезателка по академично гребане. Печели златен медал в дисциплината двойка скул на летните олимпийски игри в Монреал (1976). Член е на БОК от 1980. Председател на Българската федерация по гребане от (1992-1998). Наградена е с орден "Стара планина" I степен (2011).

Любомир Ганев (1965)

* вицепрезидент на Българската федерация по волейбол
* член на Изпълнителното бюро на БОК от май 2013 г. и действащ зам.-председател на БОК.

Вербуван е през 1987 г. от Трето управление на ДС (ВКР) под псевдонима "ТОНИ". В архивите на ДС за него са открити само картон и вписването на агентурното име в регистрационния дневник.

В мъжкия национален волейболен отбор Ганев играе от 1985 до 1998 г. Носител е на бронзов медал от световното първенство във Франция през 1986 г. През 1998 г. прекратява спортната си кариера и се насочва към бизнеса.

Цено Ценов (1939)

* Член е на Бюрото на Международната федерация по борба, както и 5-и мандат (от 1996 г.) председател на нейния Европейски съвет по борба.
* Член на Управителния съвет на БОК (1990-1995), председател на Контролния съвет (2009-2013), член на Контролния съвет от май 2013 г.

Вербуван е през 1970 г. от Първо главно управление на ДС, отдел 14 "Културно-историческо разузнаване" като секретен сътрудник "ЦВЕТАНОВ", а по-късно е агент "УЧИТЕЛЯ" на Шесто управление на ДС.

Валентин Заяков (1949)

* член на Изпълнителното бюро на БОК (1995-1998).
* Президент на Българската асоциация по плажен волейбол, президент на Българската асоциация по волейбол, член на съдийската комисия към Световната федерация по волейбол

Вербуван е от окръжно управление на МВР-ДС Бургас през 1979 г. като агент под псевдонима "КАНТАРДЖИЕВ". Свален е от отчет през 1983 г.

Пюзант Касабян (1941)

* член на Изпълнителното бюро на БОК (2000-2005).
* генерален секретар на федерацията по бадминтон (1989-1992), а от 1992 г. и до момента - неин президент. Завършва две висши образования - медицинско в Пловдив и спортно във ВИФ (днес НСА). През 2002 г. бе награден с орден "Стара планина" за изключителни заслуги за развитието на спорта

Вербуван е от Окръжно управление на МВР-ДС Хасково през 1975 г. като агент "ПЕТРОВ". Досието му е предложено за унищожаване през 1990 г.
.

Георги Марков (1950)

* Член на Изпълнителното бюро на БОК от 2013 г.

Марков е бивш народен представител от СДС в 7-то Велико народно събрание и бивш конституционен съдия, чиято принадлежност към ДС като агент "НИКОЛАЙ" и "СТЕФАН" е обявена от Комисията още през 2007 г.

Пенчо Гешев (1952)

* член на Изпълнителното бюро на БОК от май 2013 г.
* Ректор на Националната спортна академия (НСА) "Васил Левски" от 2012 г. Специалист по ветроходство.

Вербуван е от Трето управление на ДС - ВКР през 1970 г. като осведомител под псевдонима "ПЕТЛЕШКОВ". Свален е от оперативен отчет през 1972 г. Запазени са само картон и регистрация в регистрационния дневник.

Пламен Дочевски (1958)

* член на Изпълнителното бюро на БОК (1995-1998)
* член на Управителния съвет (1998-2000).
Собственик на туристическата агенция "Planet Tours".

Вербуван е през 1987 г. от Шесто управление на ДС като агент под псевдонима "ОХРИДСКИ" по направление "Терор".

Пламен Кръстев (1958)

* член на Изпълнителното бюро на БОК (1995-1998)
* член на Управителния съвет (1998-2000).

Вербуван е от Трето управление на ДС - ВКР през 1988 г. като агент и съдържател на явочна квартира под псевдонима "ДРАГАНОВ". В архивите на ДС са запазени само картон и регистрация в регистрационния дневник

Божидар Япраков (1950)

* член на Изпълнителното бюро на БОК (1995-1998).

Вербуван е през 1982 г. от СУ на МВР-ДС Самоков като резидент под псевдонима "НИКОЛОВ". Свален е от отчет през 1984 г., а досието му е унищожено през 1990 г.

Никола Проданов (1940)

* член на Изпълнителното бюро на БОК (1995-1998) и (2005-2009).
* щатен служител на Пето управление на ДС - УБО от 1966 г.

Прочистване или омаскаряване

Гадно е да слагаме 22-годишния Любо Ганев до изпечени доносници

Повече от 25 години след 10 ноември България продължава да се занимава с архивите на Държавна сигурност. Защо всичко не приключи за година-две е отдавна дискутирана тема. Всеки заслужава да носи отговорност за делата си. Но и на всеки е ясно, че за толкова години който трябваше, изпра всичко. И досието си, и биографията си, и тази на децата си. До там опряхме, че през 2015 г. да се занимаваме с ченгетата в Българския олимпийски комитет. Сигурно до 2025 г. може да ровим федерации, спортни дружества, клубове, школи. А истината е простичка. Покрай истинските сътрудници навремето бяха вербувани и куп спортисти. Особено елитни, които тогава бяха основно в "Левски" и в ЦСКА. Те пътуваха в чужбина, те прескачаха желязната завеса, те се познаваха със западните си колеги. За "червените" имаше грижа ВКР, за "сините" - други отдели на ДС. Или подписваш, или няма чужбина. А няма ли чужбина, казваш чао на национални отбори, световни първенства и олимпиади. Елементарно. Какво да направи Любо Ганев, който в момента на вербовката е бил на 22 години? Или става ВКР, или се връща в родния град да прави русенско варено. Същото е при Светла Оцетова и сигурно още куп известни наши спортисти, попаднали в лапите на Държавна сигурност. Затова ако целта на отварянето на досиетата е прочистване - добре. Но ако просто вдигаме шум, вадейки известни личности като Любо и Светла, думата е друга: омаскаряване.

Да ми покажат досието

Цено Ценов

Първото нещо, което направих днес (б.а. вчера), е да подам документи, за да ми бъде позволено да се запозная с пълното съдържание на досието, което твърдят, че имам. Да видя как е оформено на хартия, защото се съмнявам в истинността му. Ще поискам да видя и какво е писано за мен. Съмнявам се, че ще ми покажат. Аз категорично не съм подписвал нищо, но сега не желая да коментирам повече, ще говоря, след като се запозная с документите.

Любо Ганев: Стоичков ми се обади: "Ей, Дългия Тони, къде си?"

С типичното си чувство за хумор прие разкритието, че е бил агент на ДС, легендарният ни волейболист Любо Ганев. Цял ден вчера той се шегува с приятели по темата, докато се излежава на плажа в Лангкави, Малайзия. "Обади ми се Ицо Стоичков и ми вика: "Ей, Дългия Тони, къде си?", разкри гигантът специално за "Стандарт". "С други пък се бъзикаме, че съм Агент 007 или Агент XXL, защото съм голям", добави Ганев.

"Аз даже не знам какво означава агент. На някой е трябвало да докладвам нещо ли, да стрелям ли? Нито съм убивал човек, нито съм пратил някой в Белене!", каза още Ганев.

"Като всички в ЦСКА и аз съм бил офицер. Направих си труда да прочета в интернет какво пише и видях, че ме е вербувал някакъв си Александър Александров. В телефона си имам 4000 контакта, но такова лице няма. Освен това разбрах, че съм контраразузнавач?! Какъв контраразузнавач, та аз съм два метра и се виждам от 3 км", продължи в свой стил волейболната ни легенда.

"Никога не съм бил агент. Нито ми е предлагано, нито съм разписвал някъде", категоричен е Любо. "Като твърдят, че съм бил от ДС, защо пък не ми се обадиха и аз да взема едно куфарче след 10 ноември", попита той.

"Не знам защо се занимаваме какво е било преди 30 години. Дори да приемем, че съм бил агент, какво е трябвало да правя? Да кажа "този си легна с една девойка" или "другият изпи една чаша ракия". За мен се твърди, че има само някакво картонче, без отчет за дейността ми. Приемам всичко с усмивка", завърши Ганев.

Пламен Марков: Гледам в очите съотборници и приятели

Футболът също не беше подминат от архивите на бившата ДС. Покрай последните избори името на бившия национал Пламен Марков също изскочи като агент на службите с псевдонима "Якимов". Роденият през 1957 г. бивш ас на ЦСКА е бил вербуван през 1980 г. от служителя Александър Александров. Прави впечатление, че същият е разработвал доста от изнесените спортни деятели. Пламен Марков коментира вчера последните събития. "Прочетох информацията, но мога да отговарям за себе си. Пак казвам, аз бях наясно, че кандидатирайки се за депутат, ще излезе досието ми. Казах го на Татяна Дончева. После и двамата говорихме по темата, няма нужда да се повтарям", заяви бившият халф на ЦСКА, "Нито искам да се оправдавам, нито има пред кого да го правя. И до ден днешен гледам в очите своите съотборници, приятели, познати. Няма от какво да се срамувам. Живея в пълен мир и хармония със себе си. Не виждам смисъл да обяснявам защо съм подписал. Свършило е. И аз нямам обяснение защо 26 години продължават да се вадят досиета. Не изключвам някой да го прави нарочно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай