Пускат спецефекти вместо публика на мачовете

Вестник "Марка" дава идей по темата

Пускат спецефекти вместо публика на мачовете | StandartNews.com

Пандемията от коронавирус със сигурност ще остави празни стадионите за доста дълго време. 

Това не е абсолютно нова ситуация, защото и досега сме гледали мачове на закрити врата, най-вече в случаите, когато клубовете изтърпяват наказания. Именно идеята на наказанията е да се лиши санкционираният отбор-домакин от подкрепата на публиката.

Сега обаче, първо, санкцията "мач без публика" увисва във въздуха като несъстоятелна. И второ, което е по-важното, ще се търсят специални ефекти за неутрализирането на постната аудио и видео атмосфера.
Какво може да се направи в тази връзка? Испанският вестник "Марка" разсъждава по тази тема. 
"Вече дискутирахме с УЕФА включването на аудиоатмосфера от записани звуци. Не ни харесва особено идеята, нито на нас, нито на Европейската футболна асоциация", споделя директорът по аудиовизуалната част на Ла Лига Мелсиор Солер.
И наистина, как фалшивият звук от трибуните ще бъде в съзвучие със случващото се на терена? Възможно е дори да бъде в тотален дисонанс, защото координацията между реално действие и адекватна фалшива аудиореакция е много трудна. 

"Трябва обаче нещо да се направи, за да се подобрят възприятията на зрителите по телевизията", е мнението на Оскар Лаго от телевизионната компания Медиапро. 
 

Ситуацията предполага и едно предимство. Там, където досега по трибуните е имало зрители, ще могат да бъдат разположени камери. И предаването на мачовете да става от най-разнообразни гледни точки.

Ще се гледа по различен начин, но и ще се чува различно. Например, емоцията на футболистите при отбелязването на гол ще може да бъде проследена много ясно и като звук, защото трибуните няма да го заглушават. Тишината ще промени и поведението на футболистите. Те вече няма да могат свободно да си подвикват, каквото им дойде на ума, да се обиждат и псуват един друг или съдията, защото всичко това ще се чуе в ефир. Всички ще бъдат много внимателни. Така, както досега мнозина от тях поставяха ръката си пред устата, за да не преведат после медиите думите им по устните, така занапред сега все по-трудно ще си позволяват волности. Ако ли не - рискуват да се изложат публично.
 

Според специалистите, обаче, нямало да се чуват коментарите между арбитрите по системата ВАР, защото наличието на микрофон пред устата им и тишината на стадиона ще позволява комуникацията да бъде достатъчно деликатна и да не става обществено достояние.

Що се отнася до радиопредаванията, колегите в Испания смятат, че положението няма да се промени съществено за възприятията на слушателите. Въпреки че признават разликите: "Празните трибуни ще имат отношенията към емоциите ни. Неведнъж са ни обвинявали, че викаме повече при домакинските голове, но това в немалка степен се дължи на емоцията, която ни придават вдъхновените трибуни. Сега това ще отсъства."
 

Така че предстои ни една нова реалност  във футбола и по отношение на медийното транслиране на мачовете. А как точно ще се промени тази действителност, ще видим в следващите месеци, когато Цар Футбол се завърне на терена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай